Kasa: Beograd tera Vojvodinu u secesiju

0

Jožef Kasa u kosidbi sa vojvođanskim Mađarima

 

"Čini se kao da neko iz Beograda namerno i radi na tome da zaista dođe do radikalizacije političke situacije u Vojvodini i da zaista dođe do organizovanja pobornika secesije među širom javnosti", rekao je počasni predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Jožef Kasa za portal Autonomija.

 

On je ocenio da to pitanje neće pokrenuti nacionalne manjine u Vojvodini, već će ga "srpska omladina pokrenuti onog trenutka kad im se prelije čaša zbog stalnog preispitivanja lojalnosti Vojvođana državi Srbiji i zbog gnusnih optužbi za separatizam".

 

Kasa je dodao da Vojvodina nikada nije želela da se otcepi od Srbije.

"Još uvek Beograd priča o secesiji Vojvodine, iako Vojvodina nikad nije želela otcepljenje od Srbije", naveo je bivši lider SVM-a.

 

On je ocenio je iz Predloga statuta Vojvodine izostavljena njegova suština, a to su izvorni prihodi pokrajine.

 

"To je ključno pitanje. A mi ovde slušamo priče kako je to nešto što Beograd treba nama da daje. To nije istina, mi dajemo Beogradu. Vojvođani ostvaruju dohodak i uplaćuju porez u centralnu kasu, iz koje nam se mora vratiti deo koji nam pripada. To je suština", naveo je Kasa.

 

On je rekao da Vojvodina ne može da ostvari punu autonomiju unutar Srbije sve dok ne dođe do ustavnih promena.

 

"Ustav koji je na snazi donet je na brzinu i bez javne rasprave, odnosno bez demokratske procedure. I zato se ne može govoriti da on ima legitimno utemeljenje", dodao je Kasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here