Kasna večera može negativno da utiče na zdravlje srca, naročito kod žena

0
pixabay.com

Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje mnogih žena, ukazuje novo istraživanje. Istraživači sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku otkrili su da su oni koji su kasno unosili više kalorija imali veći rizik od srčanih bolesti.

Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima, piše Health24.

– Način na koji metabolizam, cirkadijalni ritam, ciklus kortizola i insulina deluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tela nisu sposobna za varenje u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje jedemo ne troše kao energija – rekla je Evelina Grajver, koja upravlja Odeljenjem za koronarnu negu u Univerzitetskoj bolnici Nort Šor u Njujorku.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosečno starih 33 godine, čije je zdravlje srca ocenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije beležile šta su jele jednu nedelju, a takođe su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 meseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri jele veći nivo dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nor Makarem, stručni saradnik istraživača sA Kolumbije. Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću verovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks telesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan odsto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa Filadelfije.

“Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti”, istakli su istraživači.

Satjit Busri, kardiolog u bolnici Lenoks Hil u Njujorku, kaže da nalazi imaju smisla.

– Kalorije su trenutna energija. Uvek savetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljenih hidrata I da rano večeraju. Ako vodite računa kada i šta jedete, kao što studija pokazuje, to može imati veliki uticaj na opšte stanje kardiovaskularnog sistema – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here