Kastro potpisao manifest za odbranu Palestine

0

Pruža podršku Palestincima: Fidel Kastro
 

"Fidel Kastro, koji u sredu puni 88 godina, potpisao je manifest intelekualaca i političara pod nazivom ‘U odbranu Palestine’", piše list Gama.

 

Manifest su potpisali predsednik Bolivije Evo Morales, argentinski umetnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Adolfo Peres Eskivel, kubanska plesačica Alisija Alonso i američka spisateljica Alisa Voker.

 

U dokumentu se traži od svih zemalja u svetu da od Izraela zahtevaju poštovanje rezolucije UN iz 1967. godine, kao i povlačenje sa palestinskih teritorija.

 

Kastro je nedavno objavio autorski tekst u kojem otvoreno optužuje Izrael da sprovodi "novi oblik fašizma" kroz vojnu operaciju u pojasu Gaze.

 

Slične kritike su uputili i drugi latinoamerički zvaničnici, među kojima su predsednica Brazila Dilma Rusef i predsednik Venecuele Nikola Maduro.

 

Ekvador, Brazil, Peru, Čile i Salvador su povukli svoje ambasadore iz Izraela, dok je Bolivija stavila Izrael na spisak "teorističkih država".

 

Prema zvaničnim podacima, od 8. jula, kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi, stradalo je 1.915 Palestinaca, među kojima 447 dece.

 

Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here