EPA/Enric Fontcuberta

Katalonija insistira na tome da vlada Španije potpiše novu saglasnost o sprovođenju obaveznog referenduma o nezavisnosti ove autonomne oblasti, koju će priznati i Madrid i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik vlade Katalonije Pere Aragones.

– Dajem inkluzivan predlog jer je upućen svim demokratama, bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Katalonije ili ne. To je predlog koji se zasniva na međunarodnim principima – rekao je on tokom izlaganja u parlamentu.

Aragones je objasnio da Katalonija mora da primeni “zakon o jasnom referendumu” i da se ugleda na političko iskustvo Kanade i Kvebeka. Dodao je, da s obzirom na iskustvo iz 2017. godine, ovog puta Katalonija ne može da donese odluku dok je Madrid ne odobri.

– Čak i ako se nekome to ne dopada, to je realnost. Danas većina Katalonaca želi da odluči o budućnosti zemlje glasanjem na referendumu – izjavio je predsednik vlade Katalonije.

U Kataloniji je, 1. oktobra 2017. godine na inicijativu Vlade autonomne pokrajine Katalonije na čelu sa Karlesom Puđdemonom i suprotno stavu španskih vlasti i odluci Ustavnog suda, održan referendum o nezavisnosti.

Na osnovu rezultata glasanja na koje je izašlo 43 odsto glasača, njih 90 odsto je glasalo – za, pa je katalonski parlament proglasio nezavisnost. Nakon toga je vlada Španije raspustila parlament, a određeni broj članova Vlade autonomne pokrajine Katalonije, uključujući Puđdemona, je napustio zemlju.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here