Kaznena ekspedicija ide na Slavjansk

0

 

 

KAO OKUPATORI: Ukrajinski vojnici pred Slavjanskom
 


Juče je na istoku Ukrajine došlo do novih okršaja vojske i proruskih snaga, a još u toku napada na grad Slavjansk ministar policije Arsen Avakov je priznao da ima poginulih vojnika. Iz okoline Slavjanska su stizale vesti da vladine snage prodiru dublje u grad, dok se proruske jedinice povlače.
Pristalice federalizacije Ukrajine, protiv kojih Kijev upravo sprovodi vojnu operaciju, uživaju značajnu podršku žitelja na jugoistoku zemlje, priznao je predsednik Ukrajine Oleksandar Turčinov. Međutim, on je dodao da vojna operacija neće biti prekinuta.
– Kako bismo onemogućili aktivnosti federalista u drugim regionima, formirali smo specijalnu jedinicu – rekao je Turčinov. Taj bataljon ukrajinskih specijalnih jedinica Nacionalne garde, nazvan Kijev-1, sastavljen isključivo od dobrovoljaca, već juče je raspoređen u Odesi. Njegovi pripadnici nose crne uniforme i do zuba su naoružani.
Ruska Federacija najavila je da će protiv Ukrajine podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog krvoprolića u Odesi 2. maja, gde je u sukobima federalista i proukrajinskih aktivista ubijeno 46 ljudi. Većina žrtava je izgorela u požaru koji su potpalili pripadnici ukrajinske ultranacionalističke organizacije Desni sektor. Juče su u Odesi sahranjene prve žrtve ovog masakra.

ONI BRANE GRAD: Barikade u centru Slavjanska
 

Opravdavanje kaznene ekspedicije kijevskih vlasti, Putinov portparol Dmitrij Peskov je nazvao "ispoljavanjem dubokog cinizma u međunarodnoj politici", i podsetio da pre samo nekoliko meseci isti ti ljudi nisu dozvolili legitimnom predsedniku Viktoru Janukoviču da "preduzme mere kojima bi uspostavio red".
– Kijevska hunta i njihovi zapadni sponzori u Evropi, u Briselu, u evropskim prestonicama, u Vašingtonu, mogu da opravdavaju kriminalne radnje u Ukrajini. Oni mogu da uvedu direktnu cenzuru u svojim medijima i mogu da liše stanovništvo prava na punu informaciju o tome šta se dešava na jugoistoku te zemlje – rekao je Peskov.
– Zanimljivo je da čak i u krugovima Oebsa niko ne zna da se danas u Ukrajini proliva krv i da vojska puca na nenaoružane ljude. O kakvoj slobodi reči i slobodi štampe se može govoriti u takvim uslovima – pitaju u ruskom MIP-u.

 

 

Nema Rusa

Među proruskim aktivistima u Ukrajini, uprkos tvrdnjama Kijeva, nema Rusa. O tome je izvestio reporter američkog lista "Njujork tajms", koji je proveo nedelju dana sa jedinicama samoodbrane u istočnoj Ukrajini. Po njegovim rečima, svi borci su građani Ukrajine, većinom – odrasli muškarci, koji imaju vojno iskustvo ili su služili u redovima sovjetske armije. Američki novinar dalje tvrdi da oni nikakvu podršku iz Rusije ne dobijaju. Oružje koje koriste za samoodbranu je davno zastarelo. Mnoge automatske puške proizvedene su još osamdesetih godina, ali upkos tome oni uspešno brane jugoistok zemlje, naveo je on.

 

 

Ucenili glavu britanskog novinara

Ukrajinski nacionalisti, koje podržava organizacija Evromajdan, raspisali su ucenu za glavu Grejema Filipsa, Britanca koji u Ukrajini radi kao izveštač ruskog TV kanala Raša tudej. Tu vest objavio je sam Filips na svom Tviteru – preneo je tvit Evromajdana u kojem se za njegovu glavu nudi 10.000 dolara! Grejem Filips je inače jedan od novinara zaslužnih za informisanje svetske javnosti o pravom stanju situacije na jugoistoku Ukrajine. Izveštavao je sa svih demonstracija od kada su počele, a zatim i o ofanzivi ukrajinske vojske protiv civilnog stanovništva na istoku zemlje.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here