Keri: Rusi dali prorusima raketni sistem

0

Mi sve znamo: Džon Keri
 

"Sasvim je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije i dat (proruskim) separatistima" u Ukrajini, rekao je Keri za CNN.

 

Keri je naglasio da "izvanredni posredni dokazi" ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispalljivanje projektila.

 

"Ovo je za Rusiju momenat istine. Rusija podržava ove separatiste. Rusija naoružava ove separatiste. Rusija obučava ove separatiste, i Rusija još nije uradila stvari koje su neophodne da se oni dovedu pod kontrolu", izjavio je Keri.

 

Keri je čak u ime administracije predsednika SAD Baraka Obame izrazio nadu da će obaranje aviona učvrstiti podršku Evrope sankcijama protiv Rusije zbog njenog sveukupnog ponašanja u vezi sa Ukrajinom.

 

Pročitajte još:

* SAD: Rusi možda pomogli obaranje aviona

* Nad Donjeckom srušen putnički avion sa 298 ljudi

* "Gađali Putinov avion, pogodili ‘boing’"

On je naveo da SAD "znaju" ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka i "znaju vreme i putanju" tog projektila, i podsetio na razgovore separatista presretnute na društvenim mrežama.

 

"Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vreme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste", rekao je Keri.

 

Stanje na mestu pada aviona Keri je opisao kao "groteskno" i "suprotno svemu onom što su predsednik (Rusije, Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti".

 

On je naveo da su "pijani separatistički vojnici bacali tela u kamione, odnoseći i tela, i dokaze s mesta" pada olupine aviona.

"Rusija mora da uradi nešto da to promeni", rekao je Keri.

 

Američki predsednik Barak Obama i drugi zapadni lideri smatraju da je avion "Malezija erlajnsa", dok je leteo na visini od 10.000 metara, oboren raketom zemlja-vazduh ispaljenom s teritorije pod kontrolom separatista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here