Kosovo Online

KFOR je saopštio da su posle oružanog napada u Banjskoj učetvorostručili svoje prisustvo na severu Kosova, dok je broj patrola utrostručen, uključujući i one duž administrativne linije sa Srbijom.

U odgovoru za Kohu, KFOR je naveo da su ovi koraci preduzeti kako bi se osiguralo da misija nastavi da ispunjava svoj mandat osiguranja bezbednog okruženja za sve ljude na Kosovu.

“Posle događaja od 24. septembra, NATO je rasporedio skoro 1.000 dodatnih vojnika u sklopu KFOR-a. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način”, navodi se u odgovoru KFOR-a, prenosi Kossev.

Misija NATO na Kosovu dodaje da je situacija na Severu sada mirnija, ali je i dalje krhka.

„Generalno gledano, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. KFOR nastavlja da deluje kao treća linija reagovanja na Kosovu, posle Kosovske policije i Misije za vladavinu prava EU (EULEX)“, dodaje se u njihovom odgovoru.

KFOR je još jednom istakao da je na nadležnim organima u Prištini i Beogradu da sprovode istrage o napadu u Banjskoj.

„KFOR nije organizacija za sprovođenje zakona. KFOR zadržava svoju ulogu trećeg lica za bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEX-a. Zatražili smo od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi dokazali činjenice i priveli odgovorne pravdi“, navodi se u odgovoru.

U oružano napadu grupe Srba na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra ove godine poginuli su jedan kosovski policajac i trojica Srba. Grupu je, prema sopstvenom priznanju, predvodio Milan Radoičić koji je posle tog događaja podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Više dana kasnije Radoičić je priveden u Beogradu, a iz pritvora je pušten posle jednog dana.

2 COMMENTS

  1. Nato trupe (KFOR ) se priprema da protjeraju ono malo jadni Srba sa kosova sto ih je ostalo drze ih u GETU tolike godine posto ne mogu da postignu zeljeno ciscenje srba sa kosva nadali su se da ce svi srbi koji su u getu otici sami a posto nisu otisli svi a dosta ih je moralo otici iz GETA ovi sto su ostali jadni nemaju kud ni gdje otici ili ce biti pobijeni ili ce morati sa golom dusom bjezati u srbiju a nato trupe ojacavju trupe na granici sa srbijom da bi siptari napravili masakar nad srbima a da srbija ne bi mogla pomoci jadnim srbima na kosovu dobre su nato trupe kada trebaju vako nesto da urade imaju oni iskustva u tome nije im prvi put

  2. A šta biva sa srpskom policijom koja je demonstrativno skinula uniforme? Do tada je sever imao srpsku policiju, a sada više nema. Nije li ovde prisutan neki politički dogovor?
    Po meni, logično bi bilo da isti policajci ponovo obuku uniforme, posle “protesta skidanjem uniforme”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here