Kijev: “Desni sektor” udario na policiju!

0

 

Prema medijskim izveštajima, do 500 ultra nacionalista, iz neonacističke organizacije "Desni sektor" i "Ukrajinske patriote", sukobilo se sa stotinak policajaca sa namerom da ometu litiju Časnog krsta iz manastira Kijevsko-pečerske lavre.

 

Litija je trebala da iz manastira krene u podne po lokalnom vremenu i da se dođe do spomenika "Neznanom junaku". Učesnici litije, uglavnom starije osobe, protiv su vojne operacije ukrajinske vojske u regionu Donjecka.

 

 

Ultra nacionalisti tvrde da su "separatisti" planirali da verski događaj iskoriste za proglašenje "Kijevse narodne republike". Kijevsko-pečerska lavra objavila je saopštenje posle incidenta u kojem se navodi da je Ukrajinska pravoslavna crkva uvijek pozivala sve strane na mirno rešenje sukoba i pojačane molitve.

 

U saopštenju se napominje da "manastirski život ne bi trebalo uznemiravati ili koristiti za političke svrhe". Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vjere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme kijevske Rusije.

 

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here