EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Oružane snage Ukrajine opremaju vatrene položaje u seoskoj školi koju su zauzele u blizini linije razgraničenja u Donbasu, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.

– Prema podacima meštana sela Valujsko, proteklih dana je nastavljeno raspoređivanje štaba taktičke jedinice nacionalista i opremanje vatrenih položaja u učionicama seoske škole tog naselja, koju su ukrajinski nacionalisti zauzeli 27. decembra – upozorio je on.

Portparol Narodne milicije ističe da je oko zgrade registrovan veliki broj vozila sa naoružanim ljudima, opremom za artiljerijsko izviđanje, „osmatranje i određivanje ciljeva, kao i radio-stanicama“.

– Činjenica da Kijev koristi zgradu škole u selu za razmeštanje štaba borbene jedinice i kontrolnog punkta za ukrajinsku artiljeriju je najgrublje kršenje sporazuma o prekidu vatre i flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava – zaključio je Filiponenko.

Ranije je oficir pres-službe Narodne milicije LNR Aleksandar Mazejkin izjavio da su u Donbas stigli ukrajinski diverzanti sa ciljem organizovanja provokacija. U Donjecku su tada upozorili da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo u stambenim četvrtima Donbasa.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here