Kijev: Protesti protiv sporazuma sa proruskim snagama

Vestionline, Tanjug
2
Tanjug/AP

Hiljade ljudi protestuju danas u glavnom gradu Ukrajine Kijevu protiv plana predsednika Vladimira Zelenskog da na istoku zemlje, gde se vode borbe s proruskim snagama, budu održani lokalni izbori, što vide kao ogroman ustupak Rusiji.

Ukrajina, Rusija i posrednici, Nemačka i Francuska, potpisali su u utorak sporazum s proruskim borcima za otcepljenje Donbasa na istoku Ukrajine koji predviđa održavanje lokalnih izbora u tom regionu gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, navodi Rojters.

Mnogi smatraju da je potpisivanje ovog sporazuma korak napred ka primeni mirovnog Sporazuma iz Minska, koji je potpisan 2015. godine pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke.

Sporazum iz Minska predviđa da Ukrajina vrati punu kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom, ali tek pošto regioni s većinskim ruskim stanovništvom dobiju široku autonomiju i održe lokalne izbore.

Odredbe sporazuma iz Minska o širokoj autonomiji naišle su na kritike u Ukrajini, što je bila prepreka za realizaciju sporazuma koji Zelenski sada pokušava da oživi.

2 COMMENTS

  1. Protesti su jedino sto su zasluznici situacije mogli da odrze i ocekuju. Rat su izgubili jos na Majdanu. Tako je to kad se odmah pozivaju pomocnici sa zapada i kad se radi za dobre novce i prazna obecanja. Dolazili su pederi i podizali istomisljenike da organizuju negodovanja i prevrat. Obecivali su otvorenu pomoc svojih zemalja – samo da oni (pobunjenici) pocnu sa provokacijama i borbama. Sad je doslo vreme naplacivanja racuna. Gde su sada oni koji su rusili legalnu vladu a nisu mogli da sacekaju izbore i iskoriste legalnu priliku za promene?
    Sve na vesala, ali vesati za noge.

  2. Tako je to .-dine moj kad se ne misli o sebi svojom već tudjom glavom.Što se kaže:tražili ste-gledajte.I obećanje ludom radovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here