Kijev raspustio vlasti na istoku zemlje

0

Vlasti u Kijevu besne zbog izbora koji su održani u Donjecku i Lugansku
 

Ukrajina je blokirala državno finansiranje Donjecku i Lugansku nakon izbora krajem oktobra, koje je Porošenko osudio kao nezakonite i kao kršenje sporazuma o prekidu vatre.

 

Prema dekretu objavljenom na internet sajtu predsednika Ukrajine, sve državne kompanije, institucije i organizacije treba da prekinu sa radom u roku od sedam dana i evakuišu radnike uz njihovu dozvolu i, tamo gde je to moguće, uklone imovinu i dokumenta.

 

U dekretu se, takođe, traži od ukrajinske Centralne banke da preduzme mere i obustavi sve bankarske usluge u određenim oblastima, uključujući poslovanje posredstvom kartica. U dekretu se poziva i parlament da ukine specijalni status ovih regiona.

 

U dokumentu, koji se zasniva na odlukama ukrajinskog Saveta bezbednosti, traži se od ukrajinskih proizvođača gasa da celokupnu proizvodnju za sezonu 2014/2015. godine proslede stanovništvu, a ne industriji.

 

Osim problema sa gasom, Ukrajina se sada suočava i sa krizom električne eneregije jer je zbog oružanih sukoba došlo do poremećaja isporuke uglja termoelektranama zbog čega su rezerve na kritičnom nivou.

 

Ministarstvo energetike Ukrajine sada mora da razmotri mogućnost kupovine struje od Rusije kako bi se smanjila potrošnja gasa, a što je potpuno u suprotnosti sa namerama Kijeva da smanji energetsku zavisnost od Moskve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here