Kijev traži da Brisel plati njegove dugove

0

– Predlagali smo našim evropskim kolegama da razmotre mogućnosti Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih finansijskih institucija, kao garante za plaćanje gasa. Ima sredstava, ali još ne vidimo želju da se na tome radi – rekao je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike.

 

Niz kriza

Podsetimo, ruski gas iznosi više od četvrtine ukupnih potreba gasa Evropske unije, a većina tog gasa na putu do Unije prolazi kroz Ukrajinu. Rusija je obustavila isporuku gasa Ukrajini u maju uz tvrdnju kako joj Ukrajina duguje pet milijardi dolara za prethodne isporuke. Gasne krize u Ukrajini su već viđene 2006. i 2009. godine i to uvek po istom modelu. Ukrajina ne bi imala novac da plati dugove, Rusija bi zavrnula ventile, a Evropa bi posredovala da se gas pusti kako sama ne bi ostala bez energenta.

Da bi se nastavile isporuke gasa u Ukrajinu, Kijev mora da isplati dug za ruski gas, a EK bi trebalo da obezbedi novac kako bi se pokrila dugovanja. Gasprom je sredinom juna uveo ukrajinskom Naftogasu avansno plaćanje zbog hroničnog neplaćanja duga koji je dostigao pet i po milijardi dolara. Od tada u Ukrajinu stižu samo tranzitne količine ruskog gasa, koje su namenjene evropskim potrošačima.

Evropska komisija sada predlaže da se kao posrednici u snabdevanju Ukrajine ruskim gasom angažuju evropske kompanije, ali je šef Gasproma Aleksej Miler odgovorio da se takva mogućnost u Moskvi ne razmatra. U Briselu je održana nova trojna runda pregovora o gasu, u formatu Rusija – Ukrajina – EU, na kojima učesnici ponovo nisu uspeli da postignu dogovor za zimski period, do kraja marta.

 

Prema rečima ruskih pregovarača, ključno pitanje ostaje pružanje spoljne pomoći Ukrajini kako bi ona bila u stanju da plati avans za ruski gas, za novembar i decembar. Reč je o sumi od 1,6 milijardi dolara za četiri milijarde kubnih metara gasa.

– Ukrajinske vlasti su spremne za potpisivanje privremenog sporazuma o isporuci gasa iz Rusije. Definitivnu cenu i uslove isporuke će u tom slučaju odrediti sud – izjavio je Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada je rezervisala 3,1 milijardu dolara za plaćanje ruskog gasa. Međutim, to nije dovoljno za gašenje duga i za nove isporuke. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara i izrazio je nadu da će sporazum o tome zvanično biti potpisan na sastanku u Briselu. Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku verovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here