commons.wikimedia/Falin
Kijevsko-Pečerska lavra

U Ministarstvu kulture i informacione politike Ukrajine insistiraju da Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) najkasnije danas, 9. juna, treba da preda državi imovinu Kijevsko-pečerske lavre.

– Oni treba da potpišu primopredajni akt za 79 objekata koji su državna imovina, a koji se vraćaju na korišćenje nacionalnom spomeniku. Takođe, postoji zahtev da se predaju ključevi i da se promeni mesto registracije. U principu, čekamo do petka – izjavila je direktorka Departmana za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Ukrajine Marijana Tomin, koja je bila na čelu komisije za prijem manastirskih objekata.

Ranije je saopšteno da je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio da je komisija Ministarstva završila proveru Donje lavre i da je zahtevala od UPC da napusti manastir u roku od tri dana. U pravnom odseku UPC ovaj zahtev su nazvali nezakonitim, neosnovanim i neobaveznim za izvršenje.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona Ukrajinske pravoslavne crkve u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi “kontraobaveštajne mere” – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima “antiukrajinskog delovanja”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here