Kijevu krivi samo Rusi

0

Gasna kriza, zbog svađe Kijeva i Moskve oko cene ruskog gasa, krajem ove sedmice je dostigla vrhunac. Ukrajina je bez okolišenja okrivila Rusiju za neuspeh najnovijih gasnih pregovora i najavila da će od ponedeljka, 16. juna, potpuno prestati da uvozi gas iz Rusije, a rešenje spora potražiti na Međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu.

Putin i Barozo o dugu
Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik EK Žoze Manuel Barozo saglasili su se da održe konsultacije unutar tripartitne grupe Rusija-EK-Ukrajina. Sastanak bi bio na stručnom i ministarskom nivou.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je već naredio nadležnim službama i kompanijama da od početka sledeće sedmice pređu na novi režim rada domaće energetike koji podrazumeva prestanak korišćenja ruskog gasa.
Kijev bi, takođe, uskoro mogao znatno da uveća tarifu za prenos ruskog gasa do evropskih kupaca kroz ukrajinske cevovode. Pravo usijanje odnosa Kijeva i Moskve usledilo je u protekla dva meseca, kada su stanovnici dve industrijski razvijene oblasti na jugoistoku Ukrajine – Donbasa i Luganska – organizovali masovnu oružanu pobunu protiv centralne vlasti u Kijevu koja za separatizam u tim krajevima direktno optužuje ruske vlasti.
Važeći gasni sporazum između ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, zaključen 2009. godine, predviđa da se troškovi transporta gasa kroz deo magistralnog cevovoda na teritoriji Ukrajine obračunavaju u zavisnosti od tržišne cene gasa na međunarodnom tržištu tog energenta. Rusija je lane plaćala Ukrajini oko 3,1 dolar za svaku hiljadu kubika transportovanog goriva, dok je u toku prethodne, 2012, ta tarifa varirala u tesnom rasponu od 3,08 do 3,12 dolara za istu količinu. Prema ranije objavljenom planu prihoda ukrajinskog državnog budžeta za 2014, Rusija bi ove godine trebalo kroz ukrajinske cevovode da isporuči evropskim kupcima oko 82 milijarde kubika gasa, ili približno polovinu od ukupne količine tog goriva koje prodaje kupcima na Starom kontinentu. Moguće znatnije uvećanje transportne nadoknade za ruski gas, koji se isporučuje evropskim zemljama, bilo bi od velike pomoći ukrajinskom budžetu i celoj ekonomiji te zemlje koja se grčevito bori da izbegne potpuni finansijski kolaps, ističu ekonomisti u Kijevu.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here