EPA/Georgi Licovski
Herbert Kikl

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl napao je danas, u parlamentu, predsednika Austrije Aleksandera van der Belena zbog nove vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Kikl je, u svom obraćanju na predstavljanju programa nove vlade, predsedniku koji je prisustvovao sednici, poručio „možete li ovo usaglasiti sa vašom savešću?”.

On je kritikovao što je predsednik dozvolio da Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca dobije kontrolu nad oba bezbednosna sektora, kako ministarstvu odbrane, tako i unutrašnjih poslova, uključujući sve tri obaveštajne službe.

“To znači da OVP ima moć koju niko nije imao do sada”, podvukao je u pravcu predsednika.

Dok su predstavnici drugih opozicionih partija reagovali umerenije na program nove vlade, FPO je krenula kritikama i istakla da je program tipičan za narodnjake, da je samo „šarena laža”, a Kikl najavljuje da će slobodarci biti „crveno-belo-crvena bodlja” u „crno-zelenoj Greta koaliciji”.

Kikl smatra da je jedino što je spojilo OVP i Zelene to što žele da FPO drže podalje od vlade.

Dalje je rekao da mere protiv kampanje mržnje predstavljaju ograničenje slobode izražavanja i medija kao za vreme Meterniha, i samo su cenzura protiv „patriotskog mišljenja”. Tokom svog govora Kikl je opomenut u dva navrata.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here