EPA/ KCNA
Kim Džong Un

Severnokorejski lider Kim Džong Un potvrdio je da će u narednoj godini njegova zemlja lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnog oružja i uvesti modernu, automatizovanu borbenu opremu bez ljudskih posada.

On je najavio značajno povećanje ukupne borbene spremnosti kako bi se Severna Koreja izborila sa neprijateljskim potezima koje predvode Sjedinjene Američke Države, preneli su danas severnokorejski državni mediji.

Kim je ovo rekao tokom ključnog sastanka vladajuće Radničke partije na kojem se postavljaju državni ciljevi za narednu godinu, sugerišući da će država nastaviti testiranje oružja kako bi se proširio vojni arsenal u razdoblju “umrtvljenih diplomatskih odnosa sa SAD”, prenosi AP.

Posmatrači ocenjuju da se Kim nada da će jačanjem nuklearnih kapaciteta dobiti veće diplomatske ustupke, verovatno posle predsedničkih izbora u SAD u novembru sledeće godine.

Tokom petodnevnog partijskog zasedanja koje je završeno u subotu, Kim je ocenio da su neprijateljski potezi SAD i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje ove godine bili bez presedana i da takvi potezi guraju Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, navodi zvanična korejska novinska agencija KCNA.

Zasedanje severnokorejske vladajuće Radničke partije na kraju godine sazvano je kako bi se razmotrila državna politika tokom 2023. godine i da bi se razmatrao nacrt budžeta za sledeću godinu.

Uprkos zabranama Ujedinjenih nacija, severnokorejska vojska je prošle godine testirala više od 100 balističkih projektila, od kojih je većina sposobna da nosi nuklearne bojeve glave do ciljeva u kopnenim delovima SAD i Južne Koreje.

SAD i Južna Koreja su na to odgovorile proširenjem svojih vojnih vežbi i razmeštanjem američkih strateških vojnih sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i nuklearna oklopna podmornica, što Severna Koreja tumači kao pripreme za, kako navodi, “invaziju američke koalicije”.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here