EPA-EFE
Huti

Diplomate iz Kine i Rusije postigle su dogovor sa portparolom grupe Huti da njihovi brodovi koji prelaze Crveno more i Adenski zaliv neće biti gađani.

Blumberg je u četvrtak objavio da su se Kina i Rusija dogovorile sa grupom Ansar Alah (Huti) da njihovi brodovi ne budu na nišanu Huta u Crvenom moru, dok je kompanija za bezbednost broda “Embri” objavila da je komercijalni brod bio izložen vatri u blizini jemenske obale.

Blumberg izveštava da su diplomate iz Kine i Rusije postigle dogovor sa portparolom Huta Mohamedom Abdul Salamom da njihovi brodovi koji prelaze Crveno more i Adenski zaliv neće biti gađani nakon pregovora u Sultanatu Omanu, što je potvrdilo nekoliko izvora pod uslovom anonimnosti.

Iako su portparola vlada Kine i Rusije, i pokreta Huti, na traženje Blumberga, uskratili svoj komentar na ovu vest, stranica je objavila da ono što ovu vest čini verovatnom, jeste činjenica da ove dve zemlje pružaju političku podršku Hutima u telima UN kao što je Savet bezbednosti, prema onome što su preneli ti izvori.

Huti nastavljaju sa napadima

U četvrtak je kompanija “Embri” objavila da je jedan komercijalni brod bio izložen vatri na 109 nautičkih milja od obale Jemena, bez zabeleženih žrtava.

Kompanija je dodala da su stražari na brodu razmenili vatru sa naoružanim ljudima koji su bili na čamcu koji im se približio, ističući da brod “više nije u opasnosti”.

Sve ovo dešava se u vreme kada Huti nastavljaju da gađaju “izraelske brodove ili one koji idu u luke okupirane Palestine”, uz gađanje američkih i britanskih brodova.

Vojni portparol Huta, brigadni general Jahja Sari, u prekučerašnjoj izjavi za medije, rekao je da su njihove snage gađale američki brod “Medou” u Crvenom moru salvom odgovarajućih pomorskih projektila, najavljujući, u gotovo svakodnevnim saopštenjima, nastavak pomorskih napada.

S druge strane, američka Centralna komanda saopštila je da je koalicioni avion uništio dron lansiran iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu, uz uništenje čamca drona, napominjući da nije prijavljeno da je bilo povređenih niti štete na američkim brodovima ili koalicionim snagama.

Povećani troškovi osiguranja

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su seriju napada na ciljeve u Jemenu nakon što je Vašington najavio formiranje takozvanog “Saveza za prosperitet” protiv Huta, s ciljem “zaustavljanja njihovih kontinuiranih napada na brodske puteve u Crvenom moru”.

Ovi pomorski napadi – posebno u blizini Bab al-Mandaba i Adenskog zaliva – doveli su do povećanja troškova osiguranja za brodarske kompanije, prisiljavajući mnoge od njih da promene rutu, dok su druge kompanije privremeno obustavile svoja poslovanja.

Huti kažu da će pojačati svoje napade kako bi sprečili brodove povezane sa Izraelom da pređu iz Indijskog okeana do Rta dobre nade, podržavajući Palestince, i da bilo kakva koalicija neće zaustaviti njihove napade koji neće prestati sve dok traje izraelska agresija na Pojas Gaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here