Printscreen/X

Kina je optužila američku vojsku za kršenje međunarodnog prava i nastavak opasnih provokacija u istočnoj Aziji nakon što je razarač američke mornarice prvi put u ovoj godini prošao Tajvanskim moreuzom.

USS “Džon Fin” plovio je u sredu tim vodenim putem koji odvaja demokratski Tajvan od komunističke Kine, a to je ujedno bio prvi prolazak američkog ratnog broda kroz moreuz posle tajvanskih izbora sprovedenih početkom 2024. godine.

Treća uzastopna pobeda tajvanske Demokratske progresivne stranke provokacija je Pekingu, jer su birači na ostrvu ignorisali kineska upozorenja da bi takav ishod povećao rizik od sukoba. Komunistička partija Kine smatra Tajvan delom svoje teritorije, uprkos tome što ga nikad nije kontrolisala, a kineski predsednk Si Đinping nije isključio upotrebu vojne sile za “ponovno ujedinjenje” ostrva s kopnom, podseća CNN.

Istovremeno, SAD se zakonom obavezao da Tajvanu obezbedi vojna sredstva za samoodbranu, što Peking smatra mešanjem u njegove unutrašnje poslove.

Potparolka 7. flote američke mornarice Megan Grin izjavila je da je tranzit USS “Džon Fina” kroz Tajvanski moreuz u skladu sa međunarodnim pravom.

– Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalske države. Tranzit USS “Džon Fina” kroz Tajvanski moreuz pokazuje predanost Sjedinjenih Država principu očuvanja slobode plovidbe za sve nacije – kazala je Grin.

Američki ratni brodovi i avioni redovna su pojava u Tajvanskom moreuzu i nad njim: prošle godine je bilo 11 takvih prolaza, prema podacima Kolina Koha, naučnog saradnika na Međunarodnom univerzitetu S. Rajaratnam u Singapuru.

U četvrtak je kinesko ministarstvo odbrane saopštilo da Vašington svojim vojnim aktivnostima u regionu izaziva opasnost, uz napomenu da je promena u ponašanju “potrebna kako bi se izbegle pomorske i vazdušne nesreće”.

Kao osnovni uzrok za ugrožavanje bezbednosti navode se “maltretiranje i provokacije američke vojske na kućnom pragu Kine”, kao i “dugotrajne, opsežne i učestale aktivnosti u pomorskim i vazdušnim područjima koja okružuju Kinu”, kako navodi kineska agencija Sinhua, pozivajući se na potparola ministarstva odbrane, Vu Kiana.

Ranije ovog meseca, komandant američke Indopacifičke komande, admiral Džon Akuilino, optužio je Peking za pojačavanje napetosti. Akuilino je na indopacifičkoj konferenciji Pacific Forum na Havajima rekao da očekuje demonstraciju sile Kine protiv Tajvana nakon izbornog rezultata.

Singapurski analitičar Koh rekao je da je Peking trenutno možda malo “ogorčen” na Vašington, posebno nakon što su Kinezi pristali da ponovo pokrenu vojne pregovore u decembru.

– Peking vrlo verovatno veruje da je pružio maslinovu grančicu pristankom na ponovno otvaranje komunikacije između dve vojske i druge vrste razmena na visokom nivou. Možda je kod SAD uočen nedostatak reciprociteta – rekao je Koh.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here