Kina prima zaražene HIV-om

0

Na pomenutoj listu su i dalje "ozbiljna psihijatrijska oboljenja, zarazna plućna tuberkuloza i druge zarazne bolesti koje mogu da predstavljaju znatniju opasnost za javno zdravlje".

Nigde nije razjašnjeno da li sida ili zaraženost HIV virusom spadaju među infektivne bolesti koje osobe koje traže kinesku vizu moraju da prijave, što bi zvaničnicima ostavilo izvesnu slobodu u tumačenju propisa.

Neimenovani zvaničnik za pravna pitanja kineskog Državnog saveta je, međutim, rekao da sida ili zaraženost HIV virusom neće predstavljati prepreku za ulazak u zemlju.

On je objasnio da je ta restrikcija imala veoma ograničenu ulogu u prevenciji side u Kini, a s druge strane je često bila prepreka za to da ova zemlja bude domaćin raznovrsnih međunarodnih skupova.

U martu je preko 90 australijskih pisaca uputilo protestno pismo Kini zbog uskraćivanja vize jednom od najslavnijih australijskih pisaca Robertu Deseu, koji je HIV pozitivan.

U petak će u Šangaju biti otvoren Vorld ekspo, međunarodna izložba vredna na milijarde dolara, tokom koje Kina želi da se predstavi svetu kao napredna i otvorena zemlja. Neki posmatrači ublažavanje zdravstvenih restrikcija za ulazak u zemlju dovode u veze s tom manifestacijom.

Prema procenama UN i kineskog ministarstva zdravlja iz 2009, u ovoj zemlji je HIV virusom zaraženo je 560.000 do 920.000 ljudi, a obolelih od side ima između 97.000 i 112.000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here