pixabay.com

Kineska vojska je saopštila da je ”spremna za borbu” nakon što je završila trodnevne borbene vežbe velikih razmera oko Tajvana.

Vežbe su simulirale zatvaranje ostrva kao odgovor na prošlonedeljno putovanje tajvanske predsednice u SAD.

Ranije najavljene trodnevne “patrole borbene gotovosti” zamišljene su kao upozorenje vlastima u Tajpeju, a dodaje se da su vojne vežbe slične onima iz prošlog avgusta, kada je Kina izvela raketne napade na ciljeve u morima oko Tajvana, prenosi AP.

”Trupe su spremne da se bore u svakom trenutku i da odlučno razbiju bilo koji oblik ‘tajvanske nezavisnosti’ i pokušaje stranog mešanja”, navodi se u saopštenju.

Vojni stručnjaci navode da vežbe služe i kao psihološki rat i prilika za kineske trupe da uvežbaju zatvaranje Tajvana blokiranjem pomorskog i vazdušnog saobraćaja, što je, kako se navodi, važna strateška opcija koju bi kineska vojska mogla da iskoristi u slučaju da upotrebi vojnu silu da zauzme Tajvan.

– Kina želi da iskoristi svako povećanje diplomatskih interakcija između SAD i Tajvana kao izgovor za obuku svoje vojske – smatra direktor Instituta za nacionalne politike na Tajvanu Kuo Ju-Jen.

Peking kaže da kontakt između stranih zvaničnika i tajvanskih vlasti ohrabruje Tajvance koji žele formalnu nezavisnost, korak za koji vladajuća Komunistička partija Kine kaže da bi doveo do rata.

Američka agencija podseća da je, nakon posete članice američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu krajem prošle godine, Kina izvela raketne napade na mete u morima oko Tajvana, dok je takođe slala ratne brodove i ratne avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Vežbe su ovog puta bile više fokusirane na vazdušne snage, a Tajvan je izvestio o 200 letova kineskih ratnih aviona u poslednja tri dana.

3 COMMENTS

  1. Позивамо НАТО и њихове савезнике да нам са страхом не шире своју демократију.Боље гроб него роб.❤️❤️❤️🇨🇳+🤍💙❤️🇷🇺+❤️💙🤍🇷🇸

  2. Bolje grob nego rob? Jeli? Ajde onda lepo obuj opanke i obojke, noz, pusku i bori se kad je tako. Vidi i srpsku zastavu si stavio pored ruske i kineske, uahahahahahahahaha. Sve sila do sile. Ali niko nema petlju da zarati protiv kauboja. Samo blabla i nista vise.

  3. Kog kauboja gaga ajde lepo skini opanke i lepo avionska karta za Amériku pa se tamo druzi sa svojima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here