Kina vrši pritisak na američkog predsednika Donalda Trampa da iz prvog dela trgovinskog sporazuma između SAD i Kine ukloni povećane carine uvedene u septembru, javlja CNBC pozivajući se na izvore upoznate sa pregovorima.

Očekuje se da će sporazum, koji bi Tramp i kineski predsednik Si Đinping trebalo da potpišu kasnije ovog meseca na lokaciji koju tek treba da utvrde, sadržati obećanje SAD o odustajanju od tarifa najavljenih za 15. decembar na uvoz iz Kine vedan oko 156 milijardi dolara, na čijoj su meti, pored ostalog, mobilni telefoni, laptopovi i igračke.

Jedan američki zvaničnik rekao je za CNBC da je sudbina tarifa najavljenih za 15. decembar deo pregovora i najavio potencijalno potpisivanje ovog meseca.

Drugi izvor upoznat sa razgovorima izjavio je da kineski pregovarači traže od Vašingtona da ukloni 15-procentne carine koje su stupile na snagu 1. septembra na uvoz kineske robe vredne oko 125 milijardi dolara. Takođe traže da SAD ukloni tarife od 25 odsto na oko 250 milijardi dolara uvoza, koji obuhvata proizvode od mašina i poluprovodnika do nameštaja.

Osoba upoznata sa pregovaračkom pozicijom Pekinga rekla je da Kina nastavlja da vrši pritisak na Vašington da “ukine sve tarife što je pre moguće”.

List “Fajnenšel tajms” je takodje izvestio da Bela kuća razmatra da li da povuče tarife uvedene 1. septembra, a koje se odnose na neke odevne proizvode, na televizore sa ravnim ekranom, pametne zvučnike i blutut slušalice.

Tramp je u petak uveče izjavio da pregovori o inicijalnoj fazi sporazuma dobro napreduju i da se nada da će sporazum potpisati sa kineskim predsednikom Sijem na nekoj lokaciji u SAD kada posao na tom dokumentu bude završen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here