pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kanbera je danas optužila kinesku ratnu mornaricu da je nanela lakše povrede australijskim roniocima na vojnom brodu, koji su pokušavali da skinu ribarske mreže sa propelera broda.

Australijska vlada je prenela kineskoj vladi da je ozbiljno zabrinuta zbog, kako je navedeno, “nezbezbednog i neprofesionalnog ponašanja” ranije ove nedelje, saopštio je ministar odbrane Australije Ričard Marls.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, australijski brod HMAS Tuvumba u utorak se zaustavio u međunarodnim vodama, u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, nakon što mu se oko propelera obmotala ribarska mreža, prenosi AP.

Dok su ronilačke operacije bile u toku, kineski razarač se približio australijskom brodu, pa je kineski sonar na trupu predstavljao rizik i primorao ronioce da brzo izađu iz vode, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su ronioci zadobili lakše povrede, jer su ih “pogodili sonarni impulsi sa kineskog razarača”.

Kineska strana za sada nije komentarisala incident.

Američka, kanadska i australijska vojska su se nekoliko puta žalile na, kako su istakle, “opasne akcije kineske mornarice i vazduhoplovnih snaga” na zapadu Pacifika, navodi AP i dodaje da analitičari ocenjuju da postoji strah da bi sudar ili neki drugi problem mogli da izazovu međunarodni incident, koji bi eskalirao u sukob.

1 COMMENT

  1. Svi oko vas se “nezbezbedno i neprofesionalno ponašaju” samo vi krajnje profesionalni i ponašate krajnje bezbedno bilo u Avganistanu, Iraku, Libiji, da ne nabrajam dalje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here