Pixabay.com

Nakon zahteva kineske vlade, Apple je navodno povukao WhatsApp i Threads iz kineskog App Store-a.

Druge Meta aplikacije, kao što su Facebook i Instagram, i dalje su dostupne za preuzimanje. Kineska administracija za sajber prostor zatražila je od “jabuke” da ukloni ove dve aplikacije, navodeći kao razlog “zabrinutost za nacionalnu bezbednost”.

Nije sasvim jasno šta tačno izaziva tu zabrinutost, ali iako više ne mogu da se preuzmu, iPhone korisnici koji imaju instalirane aplikacije WhatsApp i Threads mogu da nastave da ih koriste bez problema.

U izjavi za WSJ, Apple je potvrdio uklanjanje dve Metine aplikacije.

Ova situacija dešava se u trenutku kada kineski regulatori počinju da ograničavaju aplikacije koje tek treba da se registruju kod vlade na osnovu direktive izdate u avgustu 2023. godine.

WhatsApp nije jedina popularna aplikacija za dopisivanje koja nije dostupna za iPhone u Kini – tu spadaju i Telegram i Signal su takođe uklonjeni iz App Store-a.

Ovo nije prvi put da je Apple uklonio popularne aplikacije iz Kine na zahtev tamošnje vlade – 2020. godine je morao da ukloni više od 94.000 igara, a pre toga da obriše aplikacije kao što su Quartz i Tripadvisor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here