Kina ubrzano postaje jedan od najvećih izvora novih automobila za australijske kupce, sa sve većom dominacijom u prodaji električnih vozila (EV), što potencijalno može da ubrza prelazak sa fosilnih goriva za transportna vozila.

Prema podacima Federalne komore automobilske industrije, prodaja kineskih vozila u Australiji, u 2022. godini, iznosila je 122.845 jedinica, što je povećanje od 61,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U decembru je uvoz iz Kine bio više nego duplo veći u odnosu na godinu dana ranije.

Ovo povećanje je učinilo Kinu četvrtim najvećim izvorom uvoza, smanjujući jaz sa većim rivalima. Ipak, automobili iz Japana i dalje dominiraju, čineći nešto manje od trećine tržišta od 1,1 miliona vozila, iako je prodaja opala za skoro 600 odsto tokom godine.

Uvoz iz Tajlanda sa 245.000 vozila i Južne Koreje sa nešto više od 159.000, uvećani su za manje od deset odsto.

Direktor Komore za komunikacije Piter Grifin je rekao da Kina raste kao proizvođač automobila, preinačujući svoju tradicionalnu ulogu proizvođača delova za automobile koji se sklapaju na drugim mestima.

– Sve više vidimo automobilske brendove koji se celi proizvode u Kini i pojavu brendova automobila u kineskom vlasništvu. Više proizvođača automobila na globalnom tržištu automobila znači više konkurencije, što znači boljitak za potrošače – ocenio je Grifin.

Kinesko tržište automobila je najveće na svetu već oko jedne decenije. Lokalne firme su postale sve uspešnije na domaćem tržištu u odnosu na globalne brendove, uz pomoć kupovine inostranih proizvođača, kao što je švedski Volvo ili marki kao što je britanski MG.

Kina, takođe, postaje značajan izvoznik vozila, pri čemu su isporuke porasle za 54 odsto u 2022. na 3,1 milion, prema Caikin, kineskom servisu finansijskih vesti.

Kineske grupe, kao što je BID, koju podržava američki milijarder Voren Bafet, KSPeng, Li Auto i Nio čine 81 odsto domaće prodaje električnih vozila. To ih dobro pozicionira da osvoje i strana tržišta, navodi se u izveštaju britanskog Fajnenšal tajmsa (FT) od ove nedelje.

Kako FT navodi, kineski potrošači će ove godine kupiti od osam do deset miliona električnih vozila, u odnosu na rekordnu prodaju od 6,5 miliona vozila prošle godine i 3,5 miliona u 2021, pozivajući se na predviđanja kompanije i analitičara.

Nasuprot tome, predviđa se da će u Evropi u 2023. prodati svega tri miliona, a u SAD samo dva miliona električnih automobila.

Izvršni direktor Australijskog saveta za električna vozila, Behjad Džafri kaže da je Ozijima isplativije da kupuju automobile kineske proizvodnje, uključujući i EV.

Dobro poznati brendovi, kao što su Tesla (SAD) i Polestar, ogranak Volvoa, nabavili su automobile koje su prodavali u Australiji iz svojih fabrika u Kini.

– Porast kineskih proizvođača automobila verovatno će ubrzati prelazak sa vozila koja koriste benzin i dizel na električna, jer njihove jeftinije ponude električnih automobila, omogućavaju većem broju Australijanaca da ih kupe – smatra Džafri.

Inače, prodaja električnih vozila u Australiji se više nego udvostručila 2022.

– Kinesko tržište svakako ubrzava prelazak na električna vozila. Očekuje se da će sledeći BID model, koji dolazi, biti ispod 40.000 dolara, tako da vidimo da kineske kompanije rešavaju mnoge izazove u pogledu pristupačnosti ovih automobila – naglasio je Džafri i dodao da kineske kompanije brže uvode i inovacije.

Očigledno da gde god da se električna vozila proizvode, australijsko tržište je zrelo za još veći broj ovih automobila.

– U 2022. svako električno vozilo je prodato. Znači, ne radi se o tome da Australijance treba ubeđivati da žele električna vozila. Oni ih žele, nego im samo treba obezbediti da mogu prvi takav automobil da kupe – naglasio je Džafri.

Atto3 među najjeftinijima

Kineski BYD Atto3 spada u red najjeftinijih električnih vozila u Australiji. Cena osnovnog modela trenutno iznosi nešto više od 44.000 dolara, dok je model sa baterijom većeg kapaciteta oko 3.000 dolara skuplji.
Atto3 je sa ovakvom cenom konkurentan korejskom Hjundai Kona elektrik i modelu Nisan Lif.

Tojota drži 22 odsto tržišta

Kompanija Tojota trenutno drži oko 22 odsto udela na australijskom tržištu, ali je spora sa uvođenjem električnih vozila sa priključkom, favorizujući svoju hibridnu tehnologiju, koja kombinuje benzinske i električne motore.

Njene ponude, kao što je bZ4Ks, trebalo bi da stignu sredinom 2023.

– Kratkoročno ćemo verovatno videti nastavak rasta kineske proizvodnje automobila, posebno električnih vozila na baterije. Međutim, kako proizvođači automobila budu izbacivali više proizvoda sa nultom i niskom emisijom, proizvodnja električnih, hibridnih i plug-in hibridnih vozila će se povećati i na drugim mestima – objasnio je Grifin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here