Kineski kontramiting

0

Demokratski aktivisti koji zahtevaju ostavku vlasti Hongkonga, sukobili su se danas sa pristalicama Pekinga, koji su pokušali da ih oteraju sa ulica koje su demonstranti okupirali u okviru svog protesta. Neredi u trgovinskoj četvrti Mong Kok izazvali su strah da bi protesti mogli da prerastu u nasilje na ulicama, uprkos naporima lidera Hongkonga da smire napetosti.

Duel u Hongkongu: Učesnici kontramitinga napali demonstranta
 

Pristalice Pekinga pokušavaju da odvuku sa ulica demonstrante koji su ukrstili ruke kako bi odoleli pritiscima gomile protivnika, dok policija pokušava da zadrži red i spreči komešanja između dve strane.
Demonstranti su gnevni zbog plana Kine da kontroliše imenovanje kandidata za izbore 2017. i navode da žele punu demokratiju i slobodne izbore. Proteste, koji su počeli u petak, organizovali su studenti.
Oni su opkolili dve vladine zgrade u Hongkongu, koji je poseban administrativni region Kine sa visokim stepenom autonomije, ali su upozoreni da ne pokušavaju da ih okupiraju.
Osnivač organizacije Okupiraj koja je organizovala protest, Beni Tai, smatra da je to dobra prilika da se problem reši. U Federaciji studenata kažu da akademci ne bi trebalo da odustanu i da moraju da se bore za demokratiju.
"Studenti će nastaviti sa protestima dok univerzalno pravo glasa ne ugleda svetlost dana. Naše dalje aktivnosti zavisiće od rezultata pregovora", piše u saopštenju Federacije studenata.
U Hongkongu su škole i neke firme zatvorene još od proteklog vikenda, a vlast smatra da su demonstranti "negativno uticali na život građana".
Peking poziva strane države da se ne mešaju u sukobe jer smatra da ove probleme može jedino Kina da reši. Protesti u Hongkongu su počeli prošle nedelje jer je kineska vlast ograničila demokratske reforme, pa je građanima Hongkonga umanjeno pravo glasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here