Kinezi “fotokopirali“ Gugl

0

 

Kopija najvećeg svetskog Internet pretraživača "Gugla" uveliko "krstari" tom državom, izvestili su kineski mediji.

U zemlji čuvenoj po kopijama poznatih svetskih brendova, uključujući odeću slavnih kreatora, lance kafeterija i DVD izdanja, pojavila se 14. januara i kopija "Gugla" na adresi goojje.com, objavio je dnevnik „Henan".

 

Naziv kineskog pretraživača – "Guđe" predstavlja igru reči: „đe" na kineskom znači „starija sestra", dok „gle" (poslednji slog u reči "google") zvuči kao „stariji brat", naveo je Rojters.

 

"Sestra bi bila vrlo srećna kada bi brat odustao od ideje o odlasku i ostao", navedeno je na veb-sajtu kineskog pretraživača, čiji je logo veoma sličan „Guglovom".

 

Čelnici "Gugla" pre dve sedmice zapretili su da će se povući iz Kine i zatvoriti predstavništvo u toj zemlji, posle „sofisticiranih sajber napada" čije su glavne mete bili borci za ljudska prava.

 

Američka kompanija nije za napade direktno optužila Peking, ali je poručila da više "nije spremna da filtrira pretragu u Kini", mada to, kako je preneo Rojters, i dalje čini.

 

Pretraživanje Interneta preko „Guđea" daje slične rezultate kao preko „Gugla", što, kako je prenela britanska agencija, pokazuje da i ovde postoji cenzurisanje sadržaja koje kineske vlasti smatraju osetljivim.

 

Prema izveštaju „Henana", "Guđe" je tvorevina jedne studentkinje iz provincije Guangdong, na jugu Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here