Kompanija Srbija Ziđin koper je prošle godine u geološka istraživanja uložila oko 5,55 miliona američkih dolara.

Investicija joj se isplatila, jer je kompanija na putu da svoje resurse uveća za dodatnih 57,76 miliona tona, sa sadržajem bakra preko 0,3 odsto.

Prema procenama geologa, tu ima oko 340.000 tona bakra i 12 tona zlata, navedeno je u saopštenju kompanije.

Geološka istraživanja i ulaganja u ovaj skup, ali na duge staze isplativ posao, nastavljaju se i ove godine, pa je u majdanpečki rudnik iz tog razloga nedavno stigla nova bušalica za istražno bušenje.

Sektor geologije je u poslednje dve godine, u okviru eksploatacionih istraživanja na površinskim kopovima, koristio RC istražno bušenje, ali je za to bio angažovan spoljni izvođač radova. Dinamika otkopavanja na površinskim kopovima zahteva konstantno praćenje i planiranje kvantiteta i kvaliteta korisne komponente, što može da predstavlja problem u slabije istraženim delovima ležišta. Nova mašina pomoći će baš u takvim situacijama, jer će geolozi na brz, relativno jeftin i efikasan način ubuduće dolaziti do preciznijih geoloških informacija. Nova bušalica omogućiće i bolju kontrolu sadržaja korisnih komponenti, npr. bakra i zlata (grade control), što je već uobičajena praksa u svetu.

Nova „epirok“ bušalica, koja prve radne sate i metre upisuje u majdanpečkom rudniku, ima jednostavan dizajn, prilagođen za rad na nepristupačnom terenu, a pritom je pouzdana i laka za servisiranje. Može da dopre do 250 metara dubine, iako su najveće na površinskim kopovima 100 do 150 metara. Bušotine koje ona napravi, ako nisu mnogo duboke, mogu poslužiti i kao minske u pripremnim bušačko-minerskim radovima, saopšteno je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here