EPA/Robert Ghement
Ruski patrijarh Kiril

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on “skriva od pretkrivične istrage”, prenose RIA Novosti.

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a u ažuriranoj bazi podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gundjajeva, pominje se i preventivna mera pritvora.

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i celovitost Ukrajine, međutim, tada nije bilo navedeno da je raspisana poternica za njim.

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv zvaničnika Rusije, ali one nisu dovodile do posledica.

Patrijarh Kiril je ranije pozivao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) i pozivao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog i černobiljskog (Lebedskog) Pavla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here