EPA-EFE/James Ross
Novak Đoković i Nik Kirios

Novak Đoković je povredio ruku na Junajted kupu, već u drugom meču u singlu u novoj sezoni. Dakle, kada nije bio premoren non-stop igranjem, skakanjem sa podloge na podlogu, sa kontinenta na kontinent.

Nik Kirios se odmah oglasio i okrivio ATP za povredu svog najboljeg tenisera u istoriji.

“Stalne promene loptica su glavni krivac za Đokovićevu povredu”, napisao je Australijanac na društvenim mrežama.

„ATP mora nešto da uradi sa tim problemom. Igrači pate zbog promena loptica svake nedelje“, dodao je.

Poslednjih meseci je bilo mnogo kritika na račun tog večitog problema vrhunskog tenisa. Jer zbog sponzorskih ugovora, ne postoji standardna loptica za sve turnire. Da situacija bude još gora, bukvalno skoro svake nedelje se menja ovo osnovno sredstvo za rad. Organizatorima turnira je mnogo važniji poslovni odnos sa proizvođačima nego zdravlje tenisera.

Naravno, koliko je ovo kratkovido ponašanje, najbolje se vidi po brojnim povredama. Turniri ponekad ostanu bez najatraktivnijih učesnika baš zbog ovog problema, ali se i dalje ništa ne radi tim povodom.

Kako tvrdi britanski „Ekspres“, Đokovićeva agencija PTPA (Asocijacija profesionalnih igrača tenisa) već je spremila svoj predlog rešenja problema sa lopticama.

– Uskoro ćemo imati sastanak sa svim zainteresovanim stranama i sporazum bi mogao da bude postignut već u ranoj fazi ove godine – istakao je Hamad Naser, izvršni direktor PTPA.- I to za sve tri osnovne podloge.

„Ekspres“ podseća da je Đoković nedavno, na pariskom mastersu razgovarao sa vodećim ljudima ATP, Andreom Gaudencijem i Masimom Kalvelijem, i najavio pregovore o rešenju situacije.

Naser objašnjava problem:

„Idete sa jednog turnira na betonu na drugi i imate tri različite vrste loptica. Jedne su teške, jedne lake i to uništava vaše laktove, vaša ramena. Direktori turnira nikada o tome ne razmišljaju. Njima je samo važno da obezbede sponzorstvo proizvođača loptica“.

Naravno, i ako se dođe do dogovora svih zainteresovanih strana, a to su pre svega igrači, ATP i organizatori turnira, teško je očekivati da to može odmah da se reši. Ugovori su potpisani, sezona je već počela, ali bilo bi fenomenalno da se postigne sporazum i onda sprovede kada situacija dozvoli. To bi bio ogroman korak napred u borbi protiv povreda tenisera.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here