Pixabay
Ilustracija

Delovi Kvinslenda i NSW koji su nedavno bili pogođeni poplavama još se opopravljaju od posledica katastrofe, a već im preti novo nevreme.

Veći deo istočne obale, od danas pa do očetka iduće sedmice, pogodiće obilne kiše praćene olujnim nevremenom i grmljavinom, najavljuju iz Biroa za meteorologiju.

– Jake kiše koje su padale prošlog meseca “hranile” su se iz atmosferskih “reka” vlažnog tropskog vazduha, što je dovelo naročito jakih padavina u Lismoru i okolini. Ovog puta, očekivna kiša biće povezana s olujom – rekao je Džordan Notara, viši prognostičar Biroa za meteorologiju.

Sidnej i okolina biće na udaru kiše u petak, a padavine će pogoditi jugoistok Kvinslenda za vikend.

Stručnjaci kažu da je Sidnej od početka ove godine prikupio 931,6 mm kiše, što je drugi najvlažniji početak godine otkako se meri količina padavina. Jedino je 1956. palo nešto više od metar kiše.
Međutim, ukoliko u narednim danima bude značajnih padavina kako se očekuje, Sidnej bi mogao da ima najkišovitije prvo tromesečje u godini ikada.

– Veliko područje u istočnoj Australiji, od centralnog Kvinslenda do južnog Novog Južnog Velsa biće pogođeno kišom i grmljavinom od kraja ove do početka sledeće nedelje. Svi koji žive u oblastima koje su bile poplavljene treba pažljivo da prate prognozu i upozorenja jer je zemlja zasićena vodom, a ponovo postoji potencijal za jake padavine – kaže meteorolog Ben Domensino

Veliki problem za okolinu Sidneja bIće i to što su brane oko grada već pune i neće biti potrebno mnogo kiše da bi voda nastavila da se izliva, naročito na Varagambi koja je trenutno na 99,6 odsto kapaciteta.

Najavljuje se da bi narednih kišovito moglo da bude i u delovima Viktorije, na Tasmaniji, ali i na krajnjem severu Kvinslenda.

Osiguranja isplaćuju milijarde dolara

Osiguravajućim kompanijama do sada su ispostavljeni zahtevi za odštetu u iznosu 2,35 milijardi dolara iz poplavljenih oblasti Novog Južnog Velsa i Kvinslenda.

Savet osiguravajućih kuća Australije navodi da to nije konačan ishod i da odštetni zahtevi i dalje pristižu.

Takođe, procenjuje se da je šteta na neosiguranim objektima još veća nego na onima koji su bili pod osiguranjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here