EPA/Jim Lo Scalzo
Henri Kisindžer

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer upozorio je budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena da bi njegova administracija trebalo brzo da krene u obnavljanje komunikacije sa zvaničnim Pekingom ili rizikuje da kriza preraste u vojni sukob.

Kisindžer je rekao da će danas dostupne vojne tehnologije takvu krizu učiniti “još težom za kontrolu” od one iz ranijih razdoblja.

– Ako ne bude neke osnove za neku zajedničku akciju, svet će zapasti u katastrofu uporedivu sa Prvim svetskim ratom – rekao je Kisindžer tokom uvodne sesije Blumbergovog foruma o novoj ekonomiji.

– Amerika i Kina sada sve više naginju konfrontaciji i svoju diplomatiju provode na konfrontacijski način. Opasnost je da će se dogoditi neka kriza koja će preći retoriku u stvarni vojni sukob – rekao je 97-godišnji Kisindžer.

Diplomata koji je trasirao put za istorijsko putovanje Ričarda Niksona u Kinu 1972. godine, rekao je da se nada da će zajednička pretnja pandemije Covida-19 pružiti otvor za političke diskusije između dve zemlje kada Bajden preuzme dužnost 20. januara.

– Ako na kovid možete gledati kao na upozorenje, u smislu da se u praksi svaka zemlja njime bavi uglavnom autonomno, ali njegovo dugoročno rešenje mora biti na nekoj globalnoj osnovi – rekao je Kisindžer.

Američko-kineski odnosi su na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija, uprkos tome što su dve strane početkom godine postigle trgovinski sporazum “prve faze”.

Posle izbijanja pandemije koronavirusa, koja je započela u kineskom gradu Vuhanu, predsednik SAD Donald Tramp optužio je Kinu za širenje virusa i broj umrlih u SAD, preneo je RTS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here