TOO Kladovo

Kladovo, malo mesto zagrljeno meandrom Dunava i obroncima Miroča obiluje prirodnim lepotama na čelu sa tajnovitom Đerdapskom klisurom, ali i bogatstvom arheoloških nalazišta, počev još od praistorijskog doba. To ne čudi mnogo za ovaj kraj naše zemlje, ali da li verujete da se u Kladovu proizvodio crni kavijar u kojem su uživali gosti čuvenog Titanika?

Ovaj gradić krije i jedan biser Đerdapa, spomenik prirode “Blederija” – magični vodopad u čijoj blizini se nalazi interesantna pećina sa vrelom Sokolovica. Inače, ovuda su Dunavom išle armije velikih imperija, rimski carevi i srednjovekovni vladari i svi su ostavili nešto u nasleđe Kladovu, a najviše imperator Trajan. On je sagradio put kroz Đerdapsku klisuru sve do mesta gde je podigao most na Dunavu. Gradnju puta je završio 103. godine što je ovekovečeno Trajanovom tablom. Početkom izgradnje Hidroelektrane “Đerdap” 1964, rimski put je potopljen. Ta godina bila je i početak kraja kladovskog kavijara.
– Naš grad je proizvodio nadaleko poznat crni kavijar, pravljen od ikre jesetarskih vrsta riba, koje su se mrestile u Dunavu i prelazile preko 950 kilometara do mrestilišta u Đerdapskoj klisuri. Kada bi stigle do Kladova, njihova ikra je bila uveliko zrela i puna svih kvalitetnih sastojaka. Zato se priča da je kladovski “crni biser” bio među najboljima na svetu i da se kao takav našao na Titaniku. Međutim, prilikom izgradnje HE “Đerdap” nije napravljen prolaz za morune i jestre i to je dovelo do njihovog iščeznuća – otkrili su nam u TOO Kladovo. Tajna o preradi i originalni recept čuvani su do poslednjeg dana, a kažu da je pravljen po recepturi ruskih emigranata. Bogato prirodnim i istorijskim nasleđem, Kladovo ima i jednu od najlepših rečnih plaža u Srbiji, brojne manifestacije, uvek sveže spremljenog smuđa, najbolja vina po mnogima i gostoljubive meštane, koji vas pozivaju da se lično uverite u napisano.

Kavijar i za Titanik

Kladovski kavijar bio je bez mirisa, jedinstvenog ukusa te nimalo nije asocirao na ukus ribe. Pripadao je tipu “malossol” – blagog ukusa imao je veoma mali procenat soli, sva zrna su bila jednake veličine i boje, glatka i sočna. Zato je svrstan među najbolje čime je zaslužio da se nađe na jelovniku Titanika.

Zlatna bućka 

Tradicionalna Zlatna bućka Đerdapa već skoro 30 godina u avgustu okuplja ribolovce u lovu somova na bućku u ribarskom mestu Tekija. Udaranjem bućkom po površini vode, alasi stvaraju neobičan zvuk koji pokreće somove iz dubina ka površini vode kada ih hvataju. Kladovčani garantuju tri dana dobrog provoda i zabave uz karneval, igre na vodi, kuvanje riblje čorbe… 

Fetislam 

Artiljerijsku bazu, tvrđavu Fetislam 1524. je podigao turski sultan Sulejman Veličanstveni na temeljima rimskog utvrđenja Zanes. Fetislam je jedna od šest srpskih tvrđava (Beograd, Smedrevo, Šabac, Užice, Soko i Kladovo), koja je 1867. predata Srbima na upravljanje, čime su Turci definitivno napustili ove prostore.

Trajanov most

Ostaci Trajanovog mosta nalaze se kod sela Kostol. Most, podignut između 103. i 105. g.n.e, delo je čuvenog arhitekte Apolodora iz Damaska (Sirija) i predstavlja  veličanstven spomenik graditeljstva antičkog sveta.

Mošti trojice svetaca 

U prelepoj crkvi posvećenoj Svetom Đorđu u Kladovu počivaju čestice moštiju trojice velikih svetaca: Đorđa, Nektarija Eginskog i prvomučenika i arhiđakona Stefana. Vernici mogu prići i celivati ih u moštaniku ispred ikone Svete Petke. 

Utvrđenje Diana

Veliko vojno utvrđenje nastalo u vreme imperatora Trajana dobilo je naziv Diana po svetilištu posvećenom istoimenoj boginji lova (mermerni reljef sa predstavom ove boginje izložen je u Muzeju Đerdapa). Diana je među najbolje očuvanim rimskim utvrđenjima u regionu.

Kako stići?

Koordinate: 44°36’14” SGŠ, 22°36’26” IGD
Kladovo – granica sa Rumunijom 11 km/ sa Bugarskom 71 km
Beograd – Kladovo 247 km
Može i Dunavom, Vodenim koridorom VI i međunarodnom biciklističkom stazom Eurovelo6, od Donauešingena do Crnog Mora. 
Kladovo – Đerdap 9.3 km/ Blederija 30 km/ Tekija 30.4/ Trajanova tabla 3 km, Kostol (Trajanov most) 5 km 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here