Tanjug
Alfonso Peduto

Italijansko-američki pijanista i kompozitor Alfonso Peduto, sinoć je održao prvi samostalni koncert u Srbiji, na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Specijalno za ovaj koncert, umetnik je izveo svetsku premijeru muzičkog komada “Devil’s Dance” u čast i znak sećanja na minimalistu, romantičara holandskog kompozitora Simeona ten Holta (1923-2012).

Istovremeno, ovim je obeleženo i 100 godina od rođenja tog muzičara.

Na programu koncerta Alfonsa Pedute bile su autorske kompozicije umetnika iz zbirki – trilogije “Naćtmusik”, “Wintermusik” i “Stillemusik books” (2017-2021), “Etude Noirs” (2022) i “Prelude Noirs” (2023).

Kako je prvi put u našoj zemlji, Peduto je imao potrebu da komunicira sa publikom i da najavljuje svako novo poglavlje koncerta, da pripoveda o svojim delima, iako su gledaoci imali pred sobom program kompozicija.

Pijanista je istakao da će na koncertu izvoditi isključivo svoja dela, autorske projekte, bez upliva u klasiku ili kompozicije kolega savremenika.

Koncert je započeo sa kratkom numerom “Etude Noir V”, kao uvod, da bi sledeći segment bio triptih “Prelude Noir VI – III – IV”.

Ostale celine su bile iz spomenutih zbirki sa takođe po tri stava: “Stillemusik V: Departures”, “Stillemusik III: Interlude” i “Wintermusik III: Astray”, kao i “Naćmusik I – III – IV: Stay, Longing, Clockwork” (integralno bi ova trilogija trajala puna tri sata).

“Smatram da je Simeon ten Holt izuzetan kompozitor, vredi da mu se oda počast barem na ovaj način, a nije izvođen često na koncertima”, rekao je nedavno Peduto za Tanjug.

Objasnio je da se odlučio da na Kolarcu održi svetsku premijeru te kompozicije.

“Znao sam da me čeka kod vas koncert na jesen, i onda sam rešio da tokom leta konačno završim ovaj komad, da bih mogao da ga mirno izvedem u Beogradu”, naglasio je za Tanjug Alfonso Peduto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here