EPA/Sergey Dolzhenko
Vitalij Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da će prestati da se razlikuje od Rusije, gde “sve zavisi od hira jednog čoveka”.

– U jednom trenutku ćemo prestati da se razlikujemo od Rusije, gde sve zavisi od hira jedne osobe. Sada postoji samo jedna nezavisna institucija, ali ona je pod ogromnim pritiskom: lokalna uprava – rekao je Kličko za Der Spiegel.

Prema rečima gradonačelnika Kijeva, u prvim mesecima rata zemlja je bila bez lidera, vladao je potpuni haos, a gradonačelnici su igrali ključnu ulogu u odbrani gradova, u pomoći vojsci. Ali u kabinetu predsednika, kaže Kličko, gradonačelnici se smatraju “atavizmom”, samo preprekom centralizaciji struktura moći u zemlji.

Na pitanje da li je demokratija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je posle pauze odgovorio: “Da”.

On je, međutim, rekao da je Ukrajinu gotovo nemoguće tek tako pretvoriti u autoritarnu državu, jer su Ukrajinci previše slobodoljubivi.

Gradonačelnik Kijeva je takođe rekao da od početka rata nije imao nijedan sastanak ili telefonski razgovor sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

2 COMMENTS

  1. Možda u Rusiji zavisi sv og Putina, ali on nema hirova, nego jasno zacrtanu budućnost svoje države i naroda! A ti bi mogao da malo razmisliš, pre godinu dve ti bi sve Ruse potamanio, a sad bulazniš o autoritarizmu i demokratiji! Uostalom, lako je vamabiti demokrate, kad ste slistili sve svoje nedemokratske sugrađane!

  2. ….<OVU DVIJICU KAO DA SU AMERIKANCI PRAVILI,TOLIKO SU SUPLJOGLAVI DA IM I SVAJCARSKI SIR ZAVIDI;STRANI PACENICI.U HAAG SA NJIMA ZBOG RATNOG ZLOCINA……..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here