Kosovo Online
Petar Petković

Trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine predvođenih Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, održan u Briselu, nastavlja se 25. marta.

To je naveo Lajčak na mrerži X, posle odvojenih i zajedničkog sastanka koji je trajao tri i po sata, a gde su glavne teme bile ukidanje dinara i formiranje ZSO. Najavio je razgovor o gotovinskom poslovanju na KiM.

– Dogovorili smo se da nastavimo sa ovim pitanjem sledećeg ponedeljka, dok ce Sporazumom morati da se pozabave lideri – napisao je Lajčak.

SAD za hitan dijalog

Oglasio se i Stejt department, a zamenik portparola Vedant Patel kaže da je dijalog uz podršku EU kanal za rešavanje pitanja o noramalizaciji odnosa i hitne razgovore o dinaru. I ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil je za RTS rekao da bi formaranje ZSO rešilo mnoge probleme na KiM i da smatra da će ZSO biti formirana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je kazao da je tokom trilateralnog sastanka sa Bisljimijem i Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM. Istakao je da je do direktnog razgovora došlo, pošto je na tome insistirala srpska strana. Naveo je da je prva stvar na kojoj je Beograd insistirao, bilo formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, dok je drugo važno pitanje, bio problem sa dinarima, s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

– Na sastanku je istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze obzirom i embargo na srpsku robu koji traje devet meseci – dodao je on.

U pravcu rešenja

Razgovarano je, kaže, i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije. Za srpsku stranu je, prema njegovim rečima, ključno formiranje ZSO, jer se time u rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom.

– Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili, kao i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog – kaže on.

Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovora i dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

– Ako se ovo nastavi Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM – rekao je Petković.

Način za opstanak

Petar Petković kaže da je važno da se u dijalogu nađe rešenje koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice na KiM. Ta banka je, podseća, na KiM od 2018, ima pet ekspozitura i sa Poštom isplaćivala novac južno od Ibra. Naveo je da ceo platni sistem ide preko štedionice, na više od 50.000 različitih računa i institucija i građana.

– Što bi se izmišljala topla voda i otežavao ionako težak položaj srpskog naroda, kad već postoje rešenja. Stvar hoće li neko ili neće rešenje ili za konačan cilj ima proterivanje srpskog naroda – rekao je i poručio da je najvažnije naći rešenje po kojem građanima na KiM mogu podići novac.

Srbija se, kaže, bori da u nemogućim uslovima pronađe način da srpski narod na KiM opstane i da može da nastavi sa normalnim životom.

Pismo Putinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku, predao pismo za predsednika Vladimira Putina.

– Razgovor sa ambasadorom iskoristio sam da mu uručim pismo za predsednika Putina u kojem sam, pored čestitki za izbornu pobedu, objasnio težinu situacije sa kojom se srpski narod na KiM suočava i političke izazove koji su pred Srbijom, uz zahvalnost na podršci našem teritorijalnom integritetu – napisao je Vučić na Instagramu.

Neispunjeni uslovi

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić kaže da tzv. Kosovo ne ispunjava merila za prijem u SE, ni uslove na kojima počiva ta institucija, a to su vladavina prava, ljudska prava i demokratija.

– Vraćanje zemljišta Visokim Dečanima ne može biti jedini uslov za članstvo. Formiranje ZSO je bio jedan od uslova u izveštaju eminentnih pravnika na čelu sa poslanicom iz Grčke Dorom Bakojani – kazala je ona.

3 COMMENTS

  1. Kod nas postoji jedna narodna izreka ;mlatenje prazne slame nema nista; EU prisiljava Srbiju da prizna laznu drzavu kosova koja ne postoji dok pristina ne mora da formira ZSO potpisani briselski s porazum dijalog ne postoji ako se od jedne medjunarodno priznate suverene drzave otima dio teritorije onda to nije dijalog to se zove gazenje povelje UN poznatih pocinioca

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here