Youtube/NOVA S
Milorad Milinković

Selekciona komisija za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar, Američke akademije filmske umetnosti i nauke, većinom glasova odlučila se za film “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića, saopštio je Filmski centar Srbije. Film “Što se bore misli moje” nastao je po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića, a govori o poslednjih sedam dana života jednog od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i kuće Bombona. FCS je na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu Američke akademije uputio poziv domaćim producentima da do 4. septembra ove godine prijave igrani, dokumentarni, animirani film. Biografska drama o poslednjim danima i atentatu na kneza Mihaila Obrenovića imao je 11 glasova, dok su “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića osvojili 10.

– Mi smo se svi iznenadili. Upravo slavimo. Mnogo nam znači nominacija jer su odluku doneli neki važni ljudi. Dugo smo radili na ovom filmu i naš trud je prepoznat – kaže Milinković.

Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Favoriti za nominaciju bili su i filmovi “Heroji Halijarda” Radoša Bajića i “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića, ali i dva nagrađena filma na svetskim festivalima “Izgubljena zemlja” Vladimira Perišića, “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića. U trci su još bili “Oluja” Miloša Radunovića, “Indigo kristal” Luke Mihailovića i “Usta puna zemlje”, poslednji film Puriše Đorđevića.

Poslednji put kada je Srbija imala film u užem izboru bilo je 2008. godine kada se u izboru od devet filmova našla “Klopka” Srdana Golubovića. Prošle godine ostvarenje “Mrak” Dušana Milića o životu srpske enklave na Kosovu bio je kandidat Srbije za Oskara, a odabran je u konkurenciji sa još četiri prijavljena filma, na osnovu odluke Selekcione komisije

Predstojeća 96. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu 10. marta 2024. godine.

Ponosan na “Heroje Halijarda”

Povodom odluke da srpski kandidat za Oskara bude film “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, na sajtu FCS oglasio se Radoš Bajić, autor filma “Heroji Halijarda” čije je ostvarenje bilo u konkurenciji sa još sedam filmova.

– Povodom odluke Filmskog centra Srbije i izbora srpskog kandidata za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film, na zahtev velikog broja medija dajemo sledeće saopštenje za javnost: Kontrast studios i autor filma “Heroji Halijarda” Radoš Bajić žele filmu “Što se bore misli moje” sve najbolje u pohodu na Ameriku. Nama ostaje da s ponosom, počev od 12. oktobra, pozovemo naše gledaoce u Srbiji i Republici Srpskoj da pogledaju nas film i uvere se zašto su “Heroji Hsalijarda” najbolji domaći film”, navodi se u saopštenju.

1 COMMENT

  1. Ovaj Rados Bajic, ko i onaj Bjela su bas dva teska pacenika…kakvo je ovo cinicno obracanje, zele kao uspeh izabranom zimu ali svoj progladavaju najboljim..ni gram casti, postovanja nego gola sujeta…mozda oni i jesu umetnici, kako za koga, jer za deo nasih ljudi i reality je hit…meni lici na opste potonuce stvaralastva i na tesku komercijalu i manipulaciju danasnje filmsko stvaranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here