Knjaževac: Brdo se obrušilo na kuće

0

U ulici Bore Stankovića, u centru Knjaževca, brdo se obrušilo na četiri kuće, ali niko nije povređen.Stanari tih kuća evakuisani su kod rođaka i prijatelja.Komunalna preduzeća danas su radila na saniranju klizišta.

 

 

U poplavljenom području opštine Zaječar pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbje intervenisali su danas 16 puta i evakuisali 23 osobe, saopštio je MUP.

Danas je nivo vodostaja Belog i Crnog Timoka blago opao. Nivo vodostaja na Belom Timoku je 326 centimetara, a na Crnom Timoku 410 centimetara.

 

U saopštenju se dodaje da je u naselju Pisur postavljeno dodatnih 100 džakova sa peskom kako bi se podigao nivo odbrane, a da je na terenu angažovano 50 pripadnika Sektora za vanredne situacije.

 

     

 

Crveni krst je ranije danas saopštio da je iz njihovog Centralnog magacina u Zaječar stigao prvi kontingent humanitarne pomoći za 300 najugroženijih porodica, u kojem su higijenska i bebi oprema, hrana i gumene čizme.   Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je izjavio Radiju Beta RFI da je i u toku noći bilo nekoliko intervencija i evakuacije stanovništva iz naselja Izvorski put u Zaječaru i dodao da su spasilačke ekipe tokom noći učrvšćivale i nasipe za odbranu od poplava u Gamzigradskoj banji.  

 

 

 

Govoreći o opasnosti od poplava u Srbiji, Marić je rekao da trenutno nisu direktno ugroženi životi ljudi, ali da je veliki broj oranica pod vodom.   Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije ojačali su nasipe Borske reke u ataru sela Vržogrnac, postavljanjem 200 džakova punjenih peskom i upozorili potencijalno ugroženo stanovništvo u naseljima Sumrakovac i Zvezdan o potrebi eventualne evakuacije.  

 

Zbog padavina u poslednja 24 časa i naglog otapanja snega u leskovačkom kraju je poplavljeno šezdesetak domaćinstava i više od sto hektara oranica, a najteža situacija je u selu Priboj.

 

Meštani Priboja objašnjavaju da je i prošle godine poplava pričinila značajnu štetu na stotinak domaćinstava, ali da niko nije reagovao kako bi ona bila i nadoknađena.

 

"Sve živo je stradalo. U kuće i zemljište je ušla voda i sve je poplavljeno. Najveći uzrok su potoci koji su suženi i sada bujaju. Vodoprivreda zna da naplati ali ne zna da uloži i da očisti te kanale. Ukoliko to ne urade svake godine će nas snaći ista muka", kaže predsednik saveta Mesne zajednice Priboj Žikice Marinković.

 

Pod vodom se našlo i više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Gornjeg i Donjeg Bunibroda.Vodostaj Veternice i Jablanice u znatnom je porastu.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here