Promo
Ilustracija

Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu obeležila je Dan slovenske pismenosti i kulture.

U organizaciji Kulturnog centra Čukarica iz Beograda, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ljubav prema čitanju najvrednijih dela srpske kulturne baštine pokazali su i učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu učešćem u manifestaciji Čitalačka značka. “Knjigoljupci” iz dopunskih škola širom Evrope čitali su i predstavili dela srpskih pisaca u slici i reči.

Oni su svojim čitalačkim dnevnicima govorili i o likovima koji su ih posebno zaintrigirali. Na adresu Kulturnog centra Čukarica poslato je 150 čitalačkih dnevnika iz Francuske, Italije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Grčke, Norveške i Danske. Radost zajedništva i lepotu čitalačke reči prikazali su, povodom Dana slovenske pismenosti, mali predstavnici iz svih zemalja učesnica.

Druženje na Zumu:Učesnici iz Srbije i još devet zemalja

Kulturni centar Čukarica organizovao je 24. maja razgovor učenika preko Zum aplikacije sa Violetom Đorđević, književnim kritičarem i višim savetnikom Biblioteke grada Beograda i Biljanom Marković Jevtić, dečjim piscem. Pozdravnu reč uputila je Milena Mitrović, urednik u Kulturnom centru Čukarica i autor projekta Moje nasleđe, čiji je deo i manifestacija Čitalačka značka.

U dvočasovnom druženju, uz recitovanje odabranih stihova omiljenih dečjih pisaca i izvođenje malih muzičkih interpretacija, učenici su pokazali svoje talente i ljubav prema čitanju dela srpskih pisaca. Vršnjaci iz Srbije su predstavili omiljene knjige i preporučili ih drugarima u dijaspori i regionu. U tom onlajn druženju učestvovalo je više od 50 učesnika – učenici osnovnih škola iz beogradske opštine Čukarica, učenici srpskih dopunskih škola širom Evrope, nastavnici, bibliotekari i Blaženka Trivunčić, Biljana Bukinac i Tatjana Popović, koordinatori dopunske nastave na srpskom jeziku.

Onlajn izložba

Tokom onlajn sastanka prikazani su i neki od ilustrovanih dnevnika učenika Srpskih dopunskih škola. Svi dnevnici poneće čitalačku značku, a onlajn izložba kolekcije radova biće dostupna na Fejsbuk stranici Kulturnog centra Čukarica i na školskim medijima dopunskih škola.