EPA/Kim Hee-Chul
Džon Bolton

Mogući naslednici smenjenog savetnika za nacionalnu bezbednost aemričkog predsednika Džona Boltona su Fred Flic, bivši šef njegovog kabineta, Kit Kelog, general u penziji i bivši vršilac dužnosti savetnika, kao i Džek Kin, savetnik potpredsednika SAD za nacionalnu bezbednosti, piše Njujork tajms.

List navodi da su kanditi i Robert Bler, savetnik šefa Generaštaba Mika Malvenija, i Robert Obrajen, izaslanik za slučajeve otmica koji je jednom nazvao predsednika Donalda Trampa najvećim pregovaračem za otmice u američkoj istoriji.

Američki predsednik Donald Tramp smenio je Boltona, svog trećeg savetnika za nacionalnu bezbednost od kada je stupio na dužnost.

Bela kuća saopštila je da će Boltonov zamenik Čarls Kuperman biti vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, a Tramp je izjavio da će naslednika izabrati naredne sedmice.

Poznat po nadimku “Kuperver”, 68-godišnji Čarls Kupermen je u januaru imenovan za Boltonovog zamenika.

Iako vršioci dužnosti imaju način da se zadrže u ovoj administraciji na neodređeno vreme, to što je Kuperman bio u Boltonovom okruženju moglo bi da mu skrati mandat.

Tramp je, međutim, cenio Kupermenov stil iznošenja “suvih” činjenica u odnosu na Boltonove nastupe koji su često bili ideološki obojeni.

Tu je, kako navodi Njujork tajms, i specijalni predstavnik za Severnu Koreju Stiven Bigan (56), koji ima uvid iz prve ruke u sukob između Boltona, koji je imao tvrd stav prema Pjongjangu, i Trampa koji je koristio taktiku šarmiranja u pregovorima o denuklearizaciji sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Bigan se smatra pre sposobnim tehnokratom nego osobom od velikih ideja, za razliku od Boltona, koji je imao čvrste ideološke poglede koji su oblikovali njegove stavove u politici.

Eventualni naslednik mogao bi biti i specijalni predstavnik SAD za Iran i savetnik državnog sekretara Majka Pompea Brajan Huk.

Huk je advokat koji je ušao u Stejt department u vreme državnog sekretara Reksa Tilersona, i jedan je od preostalih koji su preživeli tu eru.

Izvor iz administracije upoznat s Hukovim odnosom sa Trampom rekao je da njih dvojica kontaktiraju po pitanju Irana, kao i da je predsednik zadovoljan sa strategijom na tom području.

Huk bi verovatno imao podršku i Džareda Kušnera, Trampovog zeta i savetnika koji je i ranije pokušavao da postavi svoje saveznike na visoke funkcije u administraciji.

Daglas Mekgregor se, takođe, pominje kao jedan od eventualnih naslednika Boltona.

On je pukovnik u penziji i napisao je nekoliko knjiga o reorganizaciji vojske, ali što je najvažnije za Trampa, navodi Njujork tajms, često se pojavljuje na jednom od njegovih najdražih programa na Foksu, “Taker Karlson Tunajt”.

U junu, kada je Tramp u poslednjem trenutku odlučio da otkaže seriju napada na Iran, poslušao je tvrdnju Karlsona da bi napad mogao da bude politički koban.

Čest gost u emisiji te nedelje bio je Mekgregor, koji je podržao to obrazloženje.

I američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel ima simpatije američkog predsednika, koji ponekad oponaša drzak Trampov diplomatski stil, navodi njujorški dnevnik i podseća da je ubrzo pošto je došao u Nemačku iznervirao je tamošnje političare upozorenjima da nemačke kompanije ne treba da posluju s Iranom.

Grenel (52), koji je gej, možda je najpoznatiji po entuzijastičnoj odbrani predsednikovih stavova po pitanju prava gej zajednice, iako je i Trampova administracija preduzela korake da povuče građanska prava gej i transrodnim osobama.

On je, takođe, ulagao napore da se homoseksualnost dekriminalizuje širom sveta.

Kako navodi neimenovan izvor upoznatom sa procesom planiranja, očekuje se da će se sa Grenelom razgovarati u vezi Boltonovog posla.

Mogućnost da se nađe na Boltonovom mestu ima i Riki Vedel, bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost koji je napustio Belu kuću prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here