EPA
Gledis Beredžiklijan

Posle četiri godine i osam meseci na čelu Vlade Novog Južnog Velsa, Gledis Beredžiklijan je podnela ostavku na mesto premijerke ove države. Odluku je donela iznenada i u trenutku kada se tako nešto ni najmanje nije očekivalo.

Kako je izjavila u oproštajnom govoru, Beredžiklijan nije imala drugi izbor na raspolaganju, pošto je u petak ujutro Nezavisna antikorupcijska komisija (ICAC) pokrenula istragu protiv nje zbog moguće povrede poverenja javnosti.

Suznih očiju, ali sa čvrstinom u glasu, Gledis je govoreći poslednji put kao premijerka NSW poručila da iako podnosi ostavku “ne žali ni zbog čega” i “nije učinila ništa pogrešno”.

– Uvek sam radila sa maksimalnim nivoom integriteta i u interesu zajednice. Volim svoj posao i čast mi je što sam imala priliku da služim građanima Novog Južnog Velsa – rekla je Beredžiklijan.

Sada već bivšu premijerku skupo je koštala tajna veza sa Derilom Megvajerom, bivšim poslanikom u Parlamentu Novog Južnog Velsa, koji se od pre godinu dana nalazi pod istragom antikorupcijske komisije, pod sumnjom da je koristio politički položaj za sticanje ličnog profita.

Njihova veza je trajala od 2015. do 2018. godine i ICAC će sada istraživati da li je Beredžiklijan bila upoznata sa onim što je radio Megvajer, ali pre svega da li je u vreme kad je on bio poslanik za sedište Voga Voga, dozvolila ili ohrabrivala dodeljivanje grantova za Asocijaciju strelaca glinenih golubova (ACTA) i Muzički konzervatorijum u Riverini.

Beredžiklijan je vezu sa Megvajerom otkrila tek prošle godine pred komisijom, navodeći da je smatrala da njihov odnos “nije bio dovoljno značajan da bi se javno objavljivao”.

Trka za fotelju

Gledis Beredžiklijan je takođe podnela ostavku i na mesto poslanice u Parlamentu, što znači da će se u najkraćem mogućem roku održati vanredni izbori za njeno sedište Viloubi (Willoughby) na severu Sidneja. Gubitak ovog mesta bi mogao dodatno da ugrozi ionako minimalnu veinu koalicije Liberala i Nacionalista u Parlamentu NSW.

Ipak, trenutno je važnije pitanje ko će prvu izabranu premijerku ove australijske države naslediti na vodećoj političkoj poziciji. U igri su čak četvorica kandidata, a odluku o 46. premijeru Novog Južnog Velsa doneće Glavni odbor Liberalne stranke NSW na sastanku zakazanom za utorak, 5. oktobar.

Od prvog trenutka se znalo da će jedan od glavnih kandidata biti aktuelni državni blagajnik Dominik Perote. Međutim, pored njega su u prvi plan iskočila još tri ministarska imena iz sastava sadašnjeg kabineta. Jedan od njih je Rob Stouks (46), ministar planiranja i provereni saveznik Beredžiklijanke unutar vlade i rukovodstva stranke.

Stouks predstavlja izbornu jedinicu Pitvoter na severoistoku Sidneja, gde živi značajan deo srpske zajednice (predgrađa Mona Vejl, Varivud, Inglsajd, Elanora Hajts…). On je prvi javno objavio kandidaturu i tom prilikom izrazio žaljenje što je Beredžiklijan ne samo podnela ostavku, već što napušta poilitičke krugove.

Stouks je poručio da će se, ukoliko bude dobio poverenje partije, u potpunosti pridržavati plana izlaska iz lokdauna koji je premijerka nedavno saopštila.

Iako se kao kandidati pominju i ministar turizma Stjuart Ejres i ministar saobraćaja Endrju Konstans, politički analitičari smatraju da će na kraju doći do “dvoboja” Perotea i Stouksa, koji obojica tvrde da imaju jaku podršku stranačkih kolega.

Morisonova zahvalnost

Ko god od utorka bude nasledio Beredžiklijanovu na mestu premijera, čeka ga pakleno težak posao. Novi Južni Vels se i dalje bori sa epidemijom virusa korona, a uskoro treba da počne toliko čekani izlazak iz strogih mera zaključavanja koje traju već duže od tri meseca. Mnogi se slažu da je Beredžiklijan obavila veliki posao za što normalnije funkcionisanje države tokom pandemije.

Savezni premijer Skot Morison je biranim rečima govorio o njenom odvažnom i predanom političkom angažmanu.

– Gledis je moja draga prijateljica, poznajemo se veoma dugo. Kao premijerka Novog Južnog Velsa pokazala je zaista herojske kvalitete i bila lider koji je imao poverenje i poštovanje građana u ovoj državi – istakao je Morison.

Beredžiklijan će formalno do sutra obavljati funkciju premijera, a član Parlamenta će ostati dok se ne steknu uslovi da se održe prevremeni izbori u Viloubiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here