Ko će odlučivati o pomilovanju Krajišnika?

0

Krajišnikov pravni tim je u nedjelju saopštio da je Krajišnik, po britanskim zakonima, nakon odsluženja polovine kazne stekao pravo na prijevremeno puštanje na slobodu. Zbog toga se Krajišnik pismom obratio institucijama BiH, predstavnicima političkih partija i uglednim ličnostima kako bi predsednik Haškog suda Patrik Robinson doneo odluku o njegovom eventualnom puštanju na slobodu.

 

Šef Odeljenja za odnose sa javnošću Odbora Tim Moris kaže za "Nezavisne" da je Krajišnikov slučaj specifičan.

 

U sudnici u Hagu: Momčilo Krajišnik

"U konkretnom slučaju mogu vam samo reći da će Ministarstvo pravde odlučiti hoće li udovoljiti takvom zahtevu ako on bude upućen i hoće li se u tu svrhu obratiti nama ili će odluku doneti bez nas u korespondenciji sa Tribunalom", rekao je Moris.

 

Međutim, u Ministarstvu pravde rečeno je da odluku neće doneti oni već Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže da konačna odluka pripada predsedniku Suda kada nadležna tela u zemlji u kojoj se kazna izdržava upute takav dopis.

 

"Prema pravilima Tribunala, predsednik Suda donosi odluku o prevremenom puštanju na slobodu kada osuđeni stekne uslove za to u zemlji u kojoj služi kaznu", rekla je ona.

 

Niko od ljudi iz BiH koje su kontaktirali novinari "Nezavisnih", a kojima se Krajišnik obratio molbom da daju mišljenje da li bi ga trebalo pustiti na slobodu, nije bio apriori protiv toga da bude pušten.

 

Akademik Muhamed Filipović kaže da će preporučiti da Krajišnik bude pušten na slobodu.

 

"Krajišnik nije bio čovek koji je bio za rat nego čovek koji se našao u njemu. To mu daje određeno pravo da aplicira. Moje mišljenje će biti pozitivno", rekao je Filipović.

 

Potpredsednik HDZ-a 1990. Martin Raguž kaže da definitivnu odluku još nije doneo i da Krajišnika zna iz vremena kada je on bio načelnik Odeljenja hrvatskog člana Predsedništva BiH kada su sarađivali na izgradnji institucija BiH.

 

Član SDA Bakir Izetbegović rekao je da odluku nije doneo, a za Krajišnika kaže da je bio "pristojan čovek, koji je počinio strašan greh".

 

"On je zločin počinio i nad Srbima koje je pritiskao da odu iz Sarajeva", rekao je Izetbegović.

 

Ambasador BiH u Švajcarskoj Jakob Finci kaže da je za Krajišnikov apel čuo iz medija i da lično još ništa nije dobio. O njegovom zahtevu izjasniće se kada ga prouči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here