EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY
Bajden i Tramp

Bilo da pobedi Donald Tramp, bilo da pobedi Džo Bajden, u januaru će na funkciju predsednika SAD stupiti najstariji predsednik u istoriji te zemlje.

Dosad je to bio Ronald Regan, koji je svoj drugi mandat započeo nepune tri nedelje pre svog 74. rođendana.

U trenutku inauguracije sledećeg američkog predsednika, Donald Tramp će imati 74 godine i 7 meseci, a Džo Bajden 78 godina i mesec dana.

Ali bez brige, američka nauka je utvrdila da Džo Bajden ima izglede od 95,2 odsto da doživi kraj predsedničkog mandata, a Donald Tramp 90,3 odsto.

U predizbornoj kampanji na ovoj je temi insistirao Tramp nazivajući četiri godine starijeg Bajdena „Sleepy Joe“ zašta mu je Bajden davao municiju, recimo nazvavši svog izbornog protivnika Džordž umesto Donald. Ali Bajden je na ove ejdžističke provokacije svog protivnika odgovorio pozivajući birače da pogledaju jednog i drugog, čuju šta govore, vide šta su uradili – on je poređenjem zadovoljan, zaključio je Bajden.

„Journal on Active Aging“ objavio je u septembru naučnu studuju zdravlja oba kandidata i njihovih izgleda da u dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju okončaju četvorogodišnji predsednički mandat. To je bilo prvi put da su javno dostupni medicinski i lični podaci predsedničkih kandidata naučno vrednovani od strane stručnjaka za pitanja starenja.

Univerzitetski istraživači braća blizanci Bredli i Kreg Vilkoks zaključili su na osnovu vrednovanja dosadašnjih bolesti, porodične istorije i poznatih zdravstvenih rizika da oba kandidata najverovatnije spadaju u grupu takozvanih „Super ager“, odnosno muškaraca i žena koji će doživeti svoje kasne osamdesete, pa i preko toga uz očuvane fizičke i kognigivne funkcije.

-Oni imaju manji rizik od proseka da se tokom sledeće četiri godine suoče sa ozbiljnim zdravstvenim ili mentalnim probmemima – citira Journal on Active Aging Bredlija Vilkoksa, direktora istraživanja u Odeljenju za gerijatrijsku medicinu Medicinskog fakulteta Dzon A. Barns.

Oba kandidata imaju veću verovatnoću od prosečne osobe njihovih godina da prežive sledeće četiri godine mandata: Bajdenova je verovatnoća visokih 95,2, a Trampova isto tako visokih 90,3 odsto.

Iako je stariji od Trampa, zaključili su naučnici, Bajden ima veće šanse da ga nadživi zahvaljujući „gotovo perfektnom zdravstvenom profilu za čoveka njegovih godina“ u poređenju s „značajnim i promenljivim“ faktorima rizika kod Trampa.

Iako je kod Trampa registrivan visok porodični rizik od kasne Alchajmerove bolesti, ni za jednog od kandidata se ne očekuje da se suoče s velikim kognitivnim problemima bilo sada bilo tokom naredne četiri godine, zaključili su istraživači.

Inače, najstariji živi američki predsednik je Džimi Karter. Ima 96 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here