EPA
Novi britanski kralj Čarls III

Čarls III, novi vladar Ujedinjenog Kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro dece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ sa najdužim stažom u britanskoj istoriji.

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini postala britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron. Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotsija.

Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža VI i kraljice Elizabete.

Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine. Služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraaajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete II i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija. Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here