Tanjug/AP
Alehandro Tabilo

Mladi Čileanac Alehandro Tabilo iznenadio je teniski svet i izbacio Novaka Đokovića u trećoj rundi mastersa u Rimu.

Ovaj teniser je rođen 2. juna 1997. godine u Kanadi i najbolji plasman na ATP listi mu je 32. mesto. Iako je rođen u Kanadi, Tabilo tokom cele svoje karijere predstavlja Čile.

Ovom senzacionalnom pobedom je izborio prolazak u četvrtfinale na mastersu po drugi put u karijeri, nakon što je dostigao tu fazu takmičenja u Indijan Velsu 2023. godine.

Naredni protivnik Čileanca u Rimu biće 16. nosilac Karen Hačanov.

Početak karijere

Na svom prvom turinru 2020. godine Tabilo se kvalifikovao za svoj prvi grend slem na Australijan openu. Tada je pobedio Danijela Galana u prvom kolu, ali je izgubio od Džona Iznera u sledećem meču.

Ovaj nastup je rezultirao njegovim prvim plasmanom među top 200 igrača sveta, dosegnuvši 172. mesto na ATP listi.

Tabilo je posle toga nastupio na turniru u Čileu 2020. godine na kojem je pobedio Paola Lorencija u prvom kolu, ali je izgubio od Kaspera Ruda u drugom kolu. Godinu je završio na 169. mestu ATP liste.

Prvo ATP finale

Tabilo je u februaru 2022. stigao do svog prvog ATP finala na Kordoba openu, pobedivši Franciska Serundola, Karlosa Tabernera, Sebastijana Baeza i svetskog broja 14 Dijega Švarcmana.

Izgubio je u finalu od Alberta Ramos-Vinjolasa 6–4, 3–6, 4–6, iako je imao dvostruki brejk prednosti od 4–1 (30 – 15) u trećem setu.

Debi među top 100

Na Čile openu 2022. stigao je do polufinala pobedivši prvog nosioca i sunarodnjaka Kristijana Garina, kao i šestog nosioca Miomira Kecmanovića u četvrtfinalu. Time je napravio svoj debi među top 100 tenisera, došavši na 98. mesto na svetu.

Imao je debi na Vimbldonu 2022. i ostvario je svoju prvu pobedu na ovom grend slemu pobedivši našeg Lasla Đerea u napetom meču od pet setova.

Nakon toga je na Čelendžer turnirima, pokazao mnogo bolje rezultate, osvojivši četiri titule između maja i novembra. Tako se našao na 85. mestu ATP liste najboljih tenisera sveta.

Prva ATP titula

Na ASB Klasiku 2024. godine stigao je do finala, pobedivši Kamerona Norija bez borbe i šestog nosioca Artura Fisa.

U finalu je pobedio Taro Danijela i osvojio svoju prvu ATP titulu. Time je postao prvi Čileanac koji je osvojio ATP titulu na tvrdoj podlozi još od Fernanda Gonzaleza 2007. godine, a postao je i treći aktivni čileanski ATP prvak u singlu pored Kristijana Garina i Nikolasa Đarija.

Takvi nastupi su mu doneli plasman među top 50 igrača sveta 15. januara 2024. godine.

Na svom domaćem turniru, Čile openu 2024. u Santjagu, stigao je do finala u singlu i osvojio je svoju prvu ATP titulu u dublu sa sunarodnikom Tomasom Bariosom Verom, pobedivši drugog čileanskog igrača Matijasa Sotoa i Brazilca Orlanda Luza.

Kao rezultat, popeo se među top 40 najboljih tenisera na svetu u singlu.

Pobeda nad Đokovićem mu je ubedljivo najveći “skalp” u karijeri, koji će Tabilo sigurno pamtiti celog života.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here