Ko je kriv za nesreću u Smolensku?

0

Šef ruske istražne komisije Aleksandar Bastrikin preneo je danas ruskom premijeru Vladimiru Putinu da je prema preliminarnim rezultatima istrage i do sada dešifrovanim snimcima utvrđeno da avion nije imao tehničkih problema i da uzrok nesreće nije kvar.

 

"Pilot je obavešten o složenim vremenskim uslovima, ali on se ipak odlučio da sleti", rekao je Bastrikin.

 

Mesto nesreće u Smolensku, gde su poginuli Kačinski, njegova supruga Marija i vrh poljske vlasti
 

 

Avion "tupoljev 154" sovjetske proizvodnje srušio se na prilazu aerodromu u Smoljensku. Svih 96 putnika i članova posade je poginulo.Ruski istražitelji, eksperti i poljski stručnjaci zajedno istražuju uzroke nesreće.

 

"Istražitelji zajedno sa avio ekspertima analiziraju crne kutije. Analiziraju se i ostaci uništenog aviona kao i snimci razgovora posade aviona sa kontrolorima leta", navodi se u saopštenju ruske istražne komisije.

 

Glavni ruski istražitelj Aleksandar Bastrikin i više od 40 drugih eksperata rade na mestu nesreće.

 

Ruski predsednik Dmitri Medvedev obećao je temeljitu istragu nesreće, dok je premijer Vladimir Putin najavio da će Rusija raditi intenzivno da se utvrdi uzroke nesreće.

 

Vlasti su pronašle obe crne kutije aviona koje će se iskoristiti za rekonstrukciju događaja koji su doveli do nesreće.

U nesreći aviona "tupoljev 154" kod zapadnog ruskog grada Smoljenska poginulo je svih 96 putnika i članova posade, uključujući predsednika Poljske Leha Kačinjskog, njegovu suprugu i desetine drugih visokih zvaničnika te zemlje.

 

Delegacija Poljske putovala je na obilježavanje godišnjice smrti 22.000 Poljaka u Katinskoj šumi koje su ubili pripadnici sovjetske tajne policije 1940. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here