EPA-EFE
Janik Siner I Novak Đoković

Izjava Nikole Pjetranđelija “Za mene je Janik broj 1. Jedino što to ne potvrđuje je svetska lista. Sistem rangiranja nije dobar, jer se radi kompjuterom. Pogrešan je” – izazvala je razne komentare. Van Italije najčešće negativnih.

Naravno, možda je 91-godišnji dvostruki grend slem šampion sa Apenina to rekao u šali, možda su i poodmakle godine uticale, ali jedno je sigurno. Niko nije zvanično najbolji na svetu na osnovu rezultata u samo nekoliko meseci, odnosno nekoliko turnira.

Jeste Janik Siner dominantan u ovoj godini, jeste nadigrao Đokovića u Melburnu, jeste osvojio najviše titula, ali to znači samo jedno – najbolji je u prva tri meseca. Oreol najboljeg na svetu traži mnogo više. Nije slučajno još na početku istorije pravljenja svetske liste određeno da se u obzir uzimaju rezultati godinu dana unazad. Jer jedan od nalogičnijih preduslova epiteta najboljeg jeste kompletan ciklus odigranih turnira.

Pa ne može Siner da bude najbolji na svetu, a da se ne uzimaju u obzir rezultati sa Rolan Garosa, Vimbldona, US opena, završnog mastersa i još nekih takmičenja. A baš na svima njima Nole je blistao. Čak i na Vimbldonu, gde je poražen u fenomenalnom finalu od Karlosa Alkarasa, ali je odigrao bolje od Sinera.

Zato Pjetranđelijeve reči mogu samo da služe za unutrašnju upotrebu italijanskih fanova. Za ostale dileme nema – Đoković je zvanično najbolji na svetu, baš kao što ATP lista i govori.

A da je Janik još uvek daleko po dostignućima od Novaka, govori i poređenje njihovih karijera u istom životnom dobu. Italijan ima oko 22,5 godine, osvojio je jedan grend slem, dva mastersa 1.000, Dejvis kup, ukupno 13 trofeja.

Novak je u tom dobu, dakle do kraja 2010, takođe imao jedan grend slem pehar, “Salataru”, ali i pet titula na mastersima i jednu sa završnog. Ukupno je u vitrine već bio nagurao 18 trofeja.

Svaka čast Sineru za sjajne igre u ovoj godini, ali još je rano njega proglašavati najboljim na svetu. Ako se njih dvojica sudare sledeće nedelje u Monaku, biće to u finalu i nema dileme da bi to bio pravi spektakl. Obojica su slobodni na startu. Srbin u drugom kolu čeka boljeg iz meča Safijuljin (Rusija) – kvalifikant, a Italjan pobednika dvoboja Korda (SAD) – Davidovič (Španija).

2 COMMENTS

  1. Čovek je mislio na ovogodišnje rezultat, gde je Siner stvarno prvi, ali je prošlo tek tri meseca i malo je glupo na osnovu toga pročazi bilo šta, osim toga da je na onoj godišnjoj trci za sad prvi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here