pixabay.com

Evropska zastava, koja prikazuje dvanaest zvezda na plavoj pozadini, proslavlja ovih dana 66. rođendan. Iako je mnogi smatraju isključivo simbolom Evropske Unije, ona je prvobitno osmišljena za drugu, mnogo stariju panevropsku organizaciju, Savet Evrope, sa sedištem u Strazburu, koja danas ima 47 država članica i okuplja više od 800 miliona Evropljana.

Na pozadini plavog neba, zvezde formiraju krug, simbolizujući jedinstvo. Broj zvezda je uvek isti, dvanaest je simbol savršenstva i potpunosti i podseća na apostole, mesece u godini, sate tokom obdanice, znakove zodijaka…

Od svog osnivanja 1949. godine, Savet Evrope je bio svestan potrebe da je Evropi potreban simbol sa kojim bi njeni stanovnici mogli da se identifikuju.

Prvih godina postojanja organizacije, bilo je više od stotinu predloga zastava, ali su oni odbačeni.

Među onima koji su slali svoje predloge bio je i Arsen Ajc (1908-1989), nemačko-francuski crtač i pobožni katolik, koji je živeo u Strazburu i radio u poštanskoj službi Saveta Evrope.

Među dvadesetak ideja i nacrta koje je poslao, predložio je i krug od 12 žutih zvezda na plavoj pozadini, inspirisan oreolom od dvanaest zvezdica Bogorodice, često prikazivane u rimokatoličkoj umetnosti.

Njegov predlog je doradio Pol Levi.

Parlamentarna skupština je 25. oktobra 1955. jednoglasno odobrila amblem u obliku kruga zlatnih zvezda na plavoj pozadini. Dve nedelje kasnije, 9. decembra, Komitet ministara ove organizacije usvojio je zastavu sa zvezdama, koja je zvanično promovisana 13. decembra 1955. u Parizu.

Potom je Savet Evrope ustupio svoj simbol i drugoj panevropskoj organizaciji koja se razvijala i širila.

Godine 1983. Evropski parlament je takođe usvojio zastavu koju je osmislio Savet Evrope i preporučio da ona postane amblem Evropske zajednice. Odluka je odobrena u junu 1985 i naredne godine i njene institucije počele su da koriste zastavu.

Evropska zastava je od tada postala sinonim za zajednički politički projekat koji ujedinjuje sve Evropljane, prevazilazeći njihovu različitost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here