EPA/Stepan Franko
Pucnjava u Kijevu

Vjačeslav Soboljev, ukrajinski političar i biznismen, u nedelju uveče bio je meta neuspelog atentata. U pucnjavi je stradao njegov trogodišnji sin.

Pucnjava se dogodila u centru KIjeva, kada je nepoznata osoba otvorila vatru na njegov “rendž rover”. Soboljevljev sin, koga je pogodio metak, preminuo je u bolnici.

Soboljev i njegova žena i dete izlazili su iz restorana “Mario” i seli u kola, kada je ubica dotrčao do automobila i pucao, pišu lokalni mediji. Istovremeno je, navodno, hitac ispaljen i iz automobila “leksus” koji je nestao s mesta zbivanja.

Otac ubijenog deteta Vjačeslav Soboljev je inače veoma poznat biznismen u Donjecku, koji je devedesetih prvi osnovao mrežu modernih supermarketa “Obžora”. Za poslanika Gradskog veća Donjecka izabran je 2002. godine. U aprilu 2005. postavljen je za zamenika gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukljančenka, ali se potom približio struji Julije Timošenko. Ubrzo je počeo da radi u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu, a 2010. godine, po završetku mandata Julije Timošenko, postao je zamenik šefa “Njeftgasa”.

Sukob oko marketa

Poslednjih godina se protiv njega se u medijima vodila intenzivna kampanja koja je za cilj imala da ga diskredituje, pišu ukrajinski portali.

On je optužen da sarađuje sa Donjeckom narodnom republikom (DNR), s obzirom na to da su njegovi marketi u Donjecku nastavili da rade i nakon oružanih sukoba. Soboljev je tvrdio da je “Obžoru” prodao 2007. godine.

Prema jednoj verziji, Soboljev je i nakon početka rata u Donbasu zadržao de facto kontrolu nad “Obžorom” na nekontrolisanim teritorijama, ali ju je pre nekoliko godina izgubio. Njegovu imovinu su “iscedili” uticajni ljudi iz DNR-a.

Nedavno je, prema pisanju ukrajinskih portala, putem različitih kanala uložio napore da povrati kontrolu nad “Obžorom” što je “izazvalo sukob sa istim uticajnim ljudima koji sada upravljaju ovim supermarketima u Donjecku”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here