Tanjug
Premijera serije "Sablja"

Serija “Sablja” privukla je veliku pažnju javnosti i pre nego što je počelo emitovanje, a glumice i glumci koje ćemo uskoro gledati na malim ekranima zablistali su na promociji. Vest da “Sablja” uskoro počinje s emitovanjem probudila je sećanja na događaje kasnih 90-ih i početkom 2000-ih.

Ovaj politički triler od osam epizoda bavi se ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine. Dragan Mićanović, koji glumi premijera Zorana Đinđića otkrio je pred okupljenim medijskim ekipama da je snimanje serije doživeo veoma emotivno, a pokojnog premijera Srbije opisuje rečju odgovornost. Mićanović je rekao da nakon odgledanog prvog nastavka u MTS dvorani još uvek oseća knedlu u grlu i jako treperi od uzbuđenja, ocenivši na osnovu prvog nastavka da su napravili dobro dramsko delo.

“Mene su reditelji u dosadašnjoj karijeri uvek stavljali pred velike izazove. Ali moram priznati da evo sad posle 30 godina bavljenja ovim poslom, ova dva divna mlada reditelja, autora ove naše serije, pred mene su stavili jedan od najdelikatnijih zadataka koji sam ikada imao do sada u svojoj karijeri”, rekao je Mićanović i otkrio da nije bilo lako igrati u ovom projektu:

– Nije mi bilo lako ni da sada odgledam prvu epizodu. Ako mi verujete, još uvek sam pod utiskom. Nije lako vratiti se u to vreme, nije bilo lako snimati. Znači, nije bilo lako snimati na autentičnim lokacijama gde su se neki događaji zaista i dogodili. Odgovornost, malopre je Goran rekao, mi smo preuzeli odgovornost za ovu seriju u skladu sa likom i delom našeg pokojnog premijera, kome je ta reč bila zaista jako važna i do koje je jako držao. Koliko smo uspeli, to je na publici proceni. Siguran sam da će se dići buka oko serije.

Glumac Ljubomir Bandović verno je prikazao lik inspektora policije koji se bori za pravdu i ulazi u rat sa članovima Zemunskog klana.

– Ubiju ti premijera, na tvojoj straži. Mislim da će serija ljude da podseti da je ubijen premijer jedne zemlje, muž jedne žene, otac neke dece, da je ubijen čovek koji se stvarno trudio da nešto uradi – rekao je Bandović i prisetio se tog 12. marta 2003. godine.

– Toga dana sam, ako je ovo sve istina, šetao psa ispod linija vatre. Bio sam u parkiću ispod mesta događaja i jesam čuo pucanj. Možda i dva.

Pričali sa svedocima

Podsetivši da su od RTS-a dobili poziv da im nakon serije “Jutro će promeniti sve” sledeća tema bude Đinđić, koreditelj Goran Stanković je naveo da im je trebalo pet godina da se temeljno pozabave svim mogućim izvorima do kojih su mogli doći oko atentata na Đinđića, i događaja koji su prethodili i sledili. Pričali su sa svedocima za koje su smatrali da mogu biti korisni za sagledavanje slike, a Stanković je istakao da nisu pravili “Sablju” kao dokumentarnu već igranu seriju, u kojoj iznose svoj pogled na događaje, uz odluku da u središtu priče treba da budu fiktivni junaci.

– Nikad nije bilo kompromisa oko onoga što smatramo da je istina, ali oko sitne faktografije smo dali sebi prostor da budemo slobodni – naveo je Stanković.

Novinarski svet

Glumica Milica Gojković je ulogom novinarke pokušala da zagrebe u novinarski svet, za koji je ubeđena da nimalo nije lak i nosi ogromnu odgovornost. Gojković je rekla da je radeći na seriji shvatila da čovek koji stremi istini ne posustaje ni po koju cenu i da želi svim novinarima koji su u svom poslu uspevali da odole pritisku i ostanu dosledni svom pozivu.

U seriji Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, a Zorana Živkovića Igor Borojević.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here