Ko nema potpis na dozvoli plaća 5.000?

0

To ministarstvo je apelovalo na građane da prilikom podizanja potpišu vozačke dozvole, jer je to predviđeno Pravilnikom o obrascu vožačke dozvole, iako "Zakon o bezbednosti saobraćaja to ne sankcioniše".

 

Potpišite se obavezno na liniji pored slike
 

Povod za ovakvo saopštenje Ministarstva je negodovanje građana, beogradskih vozača, koji su od petka ujutru bili u velikoj panici jer su se gradom proširile priče da saobraćajna policija zaustavlja vozače, traži na uvid vozačku dozvolu i kada ustanovi da pored slike ne postoji svojeručni potpis, piše kaznu od 5.000 dinara i navodno "upisuje četiri kaznena boda".

 

Prema tvrdnjama naših čitalaca prvi vozači koji su "pali“ na ovoj proveri su vrlo brzo počeli da šalju sms-ove i mejlove prijateljima i poznanicima, tako da je vest protutnjala gradom pre nego što je stigla do nekih zvaničnih institucija.

 

Redakciji Vesti-online.com su se javili građani iz više gradova Srbije koje je saobraćajna policija zaustavila i zatražila im dozvolu, što nije ništa neobično. Međutim, ova "rutinska“ kontrola podrazumeva samo proveru da li se pored slike nalazi svojeručan potpis vlasnika dozvole.

 

Kako je situacija pokazala, većina vozača nije potpisala svoju dozvolu zbog čega su im "saobraćajci“ pisali kaznu od 5.000 dinara. Kada smo pogledali veći broj vozačkih dozvola ustanovili smo da retko ko ima potpis na mestu gde je sada obavezan, jer prilikom preuzimanja dozvole vozačma niko nije rekao da pored slike treba i da se potpišu.

 

Izvor iz policije sa kojim smo razgovarali je rekao da nepostojanje potpisa ranije nije tumačeno kao prekršaj. Iz Auto moto saveza Srbije (AMSS) nam je rečeno da oni nemaju informacije da se takva akcija sprovodi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here